Sí al petit comerç, no a la liberalització dels horaris comercials

La CUP proposa que el Ple de l’ajuntament es posicioni en contra la liberalització dels horaris comercials pels perjudicis directes que suposarien al petit i mitjà comerç local. En aquest sentit es demanem accions a favor del petit comerç en tant que suposen un important sector de llocs de treball, que amb la seva trama urbana donen vida a la ciutat i, en bona mesura, els beneficis que generen aquests establiments retornen a la mateixa ciutat. 

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR CONTRA LA LIBERALITZACIÓ DELS HORARIS COMERCIALS I A FAVOR DEL PETIT I MITJÀ COMERÇ.

El govern espanyol ha proposat emprendre mesures per avançar cap a la liberalització dels horaris comercials. Si bé aquesta és una competència de les comunitats autònomes, el govern de CiU, a través del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, s’ha posicionat a favor de la mesura. El nou govern de la Generalitat ja ha anunciat la propera tramitació parlamentària d’una nova llei de comerç, quan fa poc més d’un any que entrava en vigor l’actual decret llei que regula aquest sector i que forçarà a reconsiderar el tema dels horaris.

Tot i l’increment del consum, el sector del comerç ha vist com entre 2008 i 2010 s’han perdut 130.000 llocs de treball. Tal com adverteixen diverses fonts sindicals, la liberalització dels horaris comercials significaria agreujar l’actual situació de precarietat laboral dels treballadors del sector, amb salaris baixos i llargues jornades laborals que es fan més visibles en les campanyes de Nadal i de rebaixes.

Des de les associacions del petit comerç es qüestiona la mesura, ja que 'obrir més dies no millorarà ni el consum ni l'ocupació en el sector'. En canvi, les grans superfícies i centres comercials, pressionen perquè s’aprovi la llibertat d’horaris.

Cal també afegir que el passat mes de desembre, l’ajuntament de La Roca del Vallès demanava a la Generalitat que el declari com a municipi d’excepcionalitat turística. Cas d’ésser-l’hi atorgada aquesta condició, això suposaria que, el centre comercial –La Roca Village-, podria competir (legalment) amb un clar avantatge sobre el comerç de Mataró, obrint gairebé tots els festius de l’any.

La CUP de Mataró s’oposa a la liberalització dels horaris comercials i defensa un model de petit i mitjà comerç arrelat a la ciutat. Pensem que a Mataró cal reforçar una economia local i de proximitat i això implica protegir el petit i mitjà comerç, per evitar l'impacte negatiu que representen les grans superfícies. El detonant entre els dos models comercials esclata mercès a una premeditada acció que, de nou i amb gran poder de persuasió està exercint el “lobby” de la “gran distribució comercial”, o sigui l’associació que agrupa les multinacionals del comerç (grans magatzems, hipermercats, centres comercials, etc.).

El petit i mitjà comerç local dóna vida a la ciutat i, en bona mesura, els beneficis que generen aquests establiments retornen a la mateixa ciutat; aquesta situació no es produeix amb el model de grans superfícies comercials, un model que els governs espanyol del PSOE i autonòmic de CiU volen afavorir amb la liberalització d’horaris.

Darrera les prèdiques i missatges de l’interès dels consumidors, de la creació de llocs de treball, de l’activació de l’economia, etc., etc., desplegades amb grans recursos de persuasiu màrqueting, s’hi amaga un únic interès: afeblir i acabar amb un model comercial que de forma paradigmàtica ens caracteritza com a país, que aporta una inestimable font de riquesa al territori i que suposa un valuosíssim factor de cohesió social.

Els darrers anys molts establiments comercials de la ciutat han tancat  i són una preocupant mostra de la inusitada fragilitat d’un sector econòmic que durant molt de temps havia mostrat la seva fortalesa a l’hora de sobreviure de forma prou airosa als embats d’anteriors situacions de crisi econòmica.

Cal un compromís de ciutat per potenciar el petit comerç, les condicions laborals dels treballadors i per rebutjar la imposició d’uns horaris que suposen una competència deslleial i una amenaça per a la supervivència dels comerços que donen vida als nostres carrers.

Per tot plegat, la Candidatura d’Unitat Popular proposa al Ple de l’Ajuntament els acords següents:

 - L’ajuntament de Mataró farà arribar al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, la preocupació per la possible liberalització dels horaris comercials que perjudicarien el petit i mitjà comerç i beneficiarien el lobby de les grans distribucions comercials.

 - L’ajuntament de Mataró es reunirà amb els representants del sector comercial de la ciutat per consensuar una posició respecte els horaris comercials, així com altres peticions del petit comerç: l’assoliment d’uns eixos comercials urbans més acollidors, nets, segurs i atractius, estructurar un transport públic més harmònic amb els requeriments de la mobilitat general en els eixos comercials, o dotar a la ciutat d’un pavelló polivalent per a l’ús firal entre d’altres.

No obstant això, el Ple decidirà.

Xavier Safont-Tria i Ramon

21 de març de 2011

Premsa i articles

Capgròs: 'La CUP s'oposa a la liberalització dels horaris comercials'

Esther Vivas: 'La distribución moderna: la invasión de los supermercados'