L'AJUNTAMENT DE MATARÓ APROVA UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PRESENTADA PER LA CUP QUE RECONEIX L'EXISTÈNCIA DE PRESOS POLÍTICS A L'ESTAT ESPANYOL I EN DEMANA LA LLIBERTAT

Amb l'abstenció del PSC i l'única oposició de la ultradreta, l'Ajuntament ha aprovat en Junta de Portaveus una declaració institucional presentada per la CUP Mataró on es denuncia la persecució judicial i política de la dissidència dins d'alguns estats de la Unió Europea: com Polònia, Hongria o Espanya.

El text inclou una condemna ferma de la judicialització dels conflictes polítics i una defensa de l'activisme. Entre d'altres, es demana la llibertat del periodista basc, Pablo González, retingut sense cap prova a Polònia des de fa gairebé dos anys; de la mestra i activista antifeixista italiana, Ilaria Salis, empresonada a Hongria sense cap respecte pels drets humans; o dels activistes i independentistes empresonats a l'estat espanyol fruit de la repressió, com en el cas més actual de Dani Gallardo.

Ilara Salis durant el seu judici, encadenada i vigilada per militars.

El text íntegre de la declaració aprovada és el següent:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP MATARÓ PER GARANTIR TOTES LES LLIBERTATS DINS DE LA UNIÓ EUROPEA

En el context actual de creixement de la ultradreta i amb una implantació creixent dels seus postulats en matèria de retallada de llibertats i de persecució de la dissidència, no podem restar passius i cal que denunciem la persecució ideològica també en aquells estats més propers al nostre país: com l’estat Espanyol, amb la persecució de l’independentisme; l’estat d’Hongria, on es persegueix tota mena d’activisme en favor dels drets humans o Polònia, on, entre d’altres, la llibertat de premsa i d’expressió es veuen contínuament atacades.

Per això, en un clar exercici d’internacionalisme, apostem per garantir totes les llibertats civils i polítiques dels pobles i denunciem ben clarament la repressió en qualsevol de les seves expressions, més o menys maquillades dins dels aparells estatals. En aquest sentit, focalitzem la denúncia en tres casos ben actuals: els continus intents malintencionats per part de la judicatura espanyola de vincular les legítimes protestes independentistes i les seves legítimes aspiracions amb una acusació de terrorisme; la detenció sense fonaments, des de fa gairebé dos anys i en règim injustificable d’aïllament, del periodista basc Pablo González a Polònia; així com la detenció per motius ideològics de l’activista antifeixista Ilaria Salis, retinguda en règim de màxima seguretat a Hongria sense cap mena de proves i víctima d’un tracte inhumà. Situacions en què destaca el fet que els estats apliquen el dret penal amb una clara connotació ideològica i una intenció política, empresonant persones per raó de pensament i vulnerat els drets d’aquestes persones detingudes.

Per tot això, des de la CUP Mataró proposem els següents acords:

1. L’Ajuntament de Mataró expressa públicament la seva condemna a la judicialització de conflictes polítics.

2. L’Ajuntament de Mataró expressa la seva condemna a la persecució ideològica dins i fora de la Unió Europea.

3. L’Ajuntament de Mataró farà arribar la seva solidaritat a les famílies de les persones afectades.

4. L’Ajuntament de Mataró exigeix la llibertat immediata de tots els presos polítics de l’Estat Espanyol.

5. L’Ajuntament de Mataró exigeix la posada en llibertat i el retorn a Euskadi del periodista Pablo González.

6. L’Ajuntament de Mataró exigeix la posada en llibertat i el trasllat immediat a Itàlia de l’activista Ilaria Salis.

7. Aquests acords es faran arribar al Parlament de Catalunya, al Congreso de los Diputados, a la Comissió Europea i a les ambaixades d’Hongria i de Polònia.

Mataró, 4 de març del 2024