Segona bicicletada de rebuig a l'especulació urbanística a Mataró

Després de l'edició de l'any passat, una quarantena de ciclistes han participat avui a la segona bicicletada contra l'especulació, convocada per l'Assemblea de CSOA la Fibra. Durant la pedalada, col·lectius i entitats han compartit coneixements sobre els darrers moviments urbanístics i especulatius en els múltiples fronts que Ajuntament i promotors mantenen oberts. En el recorregut per Mataró s'han anat fent aturades on portaveus de les entitats que treballen en el territori han informat sobre casos concrets.

L'Estella
La primera aturada informativa ha estat davant el solar on fins l'any passat hi havia Can Maymí. La fàbrica havia esdevingut un Centre Social Okupat Autogestionat i va ser rebatejada com l'Estella i va ser desallotjada de forma il·legal pels Mossos d'Esquadra el febrer de l'any passat, tot destruïnt la tasca del que havia esdevingut el "centre cívic" més actiu de la ciutat. Una portaveu de l'assemblea de l'Estella ha denunciat que l'espai va ser enderrocat per aixecar-hi quatre gratacels de pisos de luxe.

El Rengle
La bicicletada ha recorregut l'antiga carretera N-II fins la porta Laietana, just davant d'El Rengle. En la segona aturada, Antonio Ruiz, ex-treballador d'Iveco-Pegaso i portaveu d'Alternativa Vecinal de Mataró ha denunciat la política de destrucció de llocs de treball i les requalificacions de sòl industrial a residencial, tot creant nous "barris" que no estan connectats a la ciutat consolidada.

Can Cruzate
La següent xerrada ha estat a la Plaça Gran, davant el CSOA La Drogueria, on dos portaveus de l'assemblea han denunciat que l'Ajuntament ja ha obert la veda per "reformar" l'illa de Can Cruzate (entre la plaça de l'Ajuntament i la plaça Gran).

Casal Can Sisternes
La pedalada popular ha continuat fins al carrer Sant Simó núm. 17, on un representant del PSUC Viu ha exposat que el Casal Can Sisternes, edifici que data del segle XVII corre el perill de ser enderrocat per aixecar pisos en el solar. S'ha dit que seria imperdonable perdre un edifici d'aquesta naturalesa (consta en el Registre de Béns Declarats d'Interès Cultural) quan pràcticament ja no ens en queda cap.

Les cases de cós
Els participants han enfilat el Rierot amunt fins aturar-se a la cantonada amb el carrer Cristina. Joan Jubany, de la CUP, ha fet una defensa de la preservació de les cases de cós, patrimoni arquitectònic i història viva de la nostra ciutat. Ha explicat que s'estan demolint centenars cases de baix més pis per construir blocs de minipisos, a raó de 500 nous habitatges cada any. També ha alertat que el Pla d'habitatge 2005-2015 que està a punt d'aprovar l'Ajuntament preveu l'enderroc de 305 cases cada any per fer-hi blocs de pisos. D'això el regidor d'Urbanisme Arcadi Vilert en diu "reciclar" i el tàndem Genís Bargalló - Sergi Penedès ho anomenen "substitució de teixit vell". Podeu llegir un resum de la xerrada aquí.

Garrofers de Cerdanyola
Després de travessar mig Mataró, els i les ciclistes han arribat als Garrofers del turó de Cerdanyola, on l'esforç de la pedalada ha estat premiat amb un piscolabis. Aquí en Joan Sánchez, del col·lectiu Terra Verda, ha informat sobre els projectes especulatius al sector, relacionats amb la zona de la piscina de El Sorrall i el Pla integral de l'Ajuntament per al barri de Cerdanyola.

Llar Cabanellas
La bicicletada ha fet cap fins a les portes de la Llar Cabanellas, on en Miquel Torner, membre del Col·lectiu Ciutadà Salvem Cabanellas ha exposat com en un any, fent força des del moviment associatiu, hem estat capaços de desencallar el tema i sembla que s'ha aconseguit que l'Ajuntament es fes enrere en el projecte de farcir de blocs de pisos els horts i l'entorn d'aquest espai on finalment s'ubicarà un equipament de salut mental per a la ciutat i la comarca.

Les Cinc Sènies
La penúltima aturada informativa ha estat a la carretera de Mata, a tocar de les Cinc Sènies, on en Xevi Safont-Tria, membre d'Unió de Pagesos i de la CUP ha deixat clar que l'espai agrari no pot ser el rebost d'una mala gestió urbanística. També ha dit que cal entrar dins l'Ajuntament (amb regidors i regidores) per poder frenar l'especulació urbanística.

CSOA La Fibra
La meta de la bicicletada ha estat al Centre Social Ocupat Autogestionat La Fibra, a la ronda pintor Estrany, on membres de l'assemblea que gestiona aquest espai alliberat han explicat les activitats que s'hi realitzen. Aquest final d'etapa s'ha clos amb un dinar popular.


NOTÍCIES DE PREMSA

• capgros.com : Mig centenar de persones participen a la bicicletada contra l’especulació [23/01/2006]

• portalmataro.com : Segona passejada sobre rodes contra l’especulació, a Mataró. El model de ciutat es debatut per diversos col·lectius de la ciutat [20/01/2006]