Reclamem més suport als joves que acaben l'ESO sense el títol de graduat escolar

Els grups municipals d’ICV-EUiA i la CUP ha presentat conjuntament una moció on reclamem que l’Ajuntament de Mataró adopti les mesures necessàries per mantenir i ampliar l’oferta de PQPIs de la ciutat amb l’objectiu de facilitar el retorn als circuits formatius al col·lectiu de joves de la mataronins que acaben l’ESO sense haver obtingut el títol de graduat escolar.

La proposta de resolució es debatrà en el ple municipal del 5 de juliol i demana que es retiri la decisió de tancar un grup de PQPI i que s’estudïi la possibilitat d’obrir-ne alguns altres.

Demanem que s’acordi la presentació urgent d’un pla unificat de tots els recursos públics que des dels diferents serveis poden acolir els joves en situació de més vulnerabilitat per haver estat exclosos del sistema educatiu ordinari en acabar els Ensenyaments Secundaris Obligatoris.

La moció és la següent:

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS D’ICV-EUiA I LA CUP DE CARA A ADOPTAR LES MESURES NECESSÀRIES PER A MANTENIR I AMPLIAR L’OFERTA DE PQPIs DE LA CIUTAT AMB L’OBJECTIU DE FACILITAR EL RETORN ALS CIRCUITS FORMATIUS DEL COL•LECTIU DE JOVES DE LA CIUTAT QUE ACABEN L’ESO SENSE HAVER OBTINGUT EL TÍTOL DE GRADUAT ESCOLAR

És ben conegut per tots els membres del consistori que l’actual situació de crisi econòmica té com una de les seves conseqüències més dramàtiques els elevats índexs d’atur, i que dins del col•lectiu de ciutadans i ciutadanes en aquesta situació, el col·lectiu de joves entre 16 i 24 anys hi representa el 50,12% (dades extretes de l’Idescat referides al primer trimestre de 2012). De totes aquestes persones joves, és també àmpliament conegut que el percentatge amb més dificultats per a fer realitat el seu projecte vital, integrant-se a la societat com a membres actius, és el d’aquelles que tenen el nivell d’estudis més baix.

La nostra ciutat, a l’igual que la gran majoria de ciutats de Catalunya, té al voltant d’un 25-30% de fracàs escolar. Això vol dir, posant números absoluts als percentatges, que cada curs, al voltant d’uns 350 nois i noies, mataronins i mataronines, acaben els estudis obligatoris sense la possibilitat de seguir un itinerari formatiu reglat dins dels anomenats estudis post obligatoris, ja siguin a la FP o als Batxillerats.

Si pocs anys enrere aquests joves trobaven feina fàcilment, especialment en la construcció, avui en dia aquests joves no tenen altra sortida que formar part del col•lectiu anomenats “ni-ni” és a dir, que ni estudien ni treballen, però no pas per voluntat pròpia, sinó perquè no els oferim cap més alternativa.

Per aquest col·lectiu de joves, els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) representen un espai i un temps on reorientar la seva formació i els seus objectius.

Fa pocs dies, el comitè d’empresa de l’Institut Municipal d’Educació (IME) denunciava en els mitjans locals de comunicació la supressió d’un grup dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) organitzats per aquest organisme autònom municipal, concretament de l’especialitat d’Electricitat i Electrònica. En la mateixa notícia, es donaven dades de preinscripció: hi havia hagut una demanda de més de 80 sol•licituds per a 32 places que, finalment, amb la supressió d’aquest grup, havien quedat en 16. Per tant, més de 60 nois i noies que no tindran l’opció ni d’estudiar ni de treballar.

Atès que els dos grups municipals majoritaris en aquest consistori varen subscriure el passat dia 28 de juny un “Acord de voluntats, entre CIU i PSC relatiu a la revisió de la ponència de valors cadastrals i al manteniment de polítiques socials, educatives i d’ocupació”.

Atès que en aquest acord de voluntats es manifesta que “En el pressupost general de l’Ajuntament vigent per l’exercici 2012, la consignació pressupostària destinada a bonificacions, .../... no s’ha esgotat en la seva totalitat. Per la qual cosa, i atès que en moments de dificultats com el present, es considera imprescindible el manteniment dels recursos econòmics que siguin possibles per garantir un suport a les polítiques socials, educatives i d’ocupació, el govern de l’Ajuntament es compromet a destinar el romanent de la partida econòmica destinada a bonificacions de l’IBI, per reforçar econòmicament els següents projectes:
- Programes de Qualificació Professional Inicial
- .../...

Els grups municipals d’ICV-EUiA i la CUP proposen que el Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró adopti els següents acords:

1. Retirar la decisió de tancament d’un grup de PQPI i estudiar la possibilitat d’obrir-ne algun altre, a redós de l’acord signat el passat 28 de juny entre els dos grups majoritaris d’aquest consistori.

2. Presentar, amb la màxima urgència, un Pla unificat del tots els recursos públics que des dels diferents serveis poden acollir als joves en situació de més vulnerabilitat per haver estat exclosos del sistema educatiu ordinari en acabar els Ensenyaments Secundaris Obligatoris.

3. Presentar als organismes municipals competents (comissions informatives, plenaris d’organismes autònoms, consell escolar municipal, etc.) la valoració que fa el govern municipal del primer any d’implementació del Dispositiu Local d’Inserció, liderat conjuntament per l’IME i l’IMPEM, i que té com a objectiu la previsió i seguiment dels col•lectius de joves en situació de vulnerabilitat.

No obstant això, el Ple decidirà.

Mataró, 2 de juliol de 2012