Proposem que es recuperi la gran sala subterrània que hi pot haver a la Plaça Gran
Des de fa uns anys s'han obtingut informacions contrastades que
apunten la hipòtesi de que en el subsòl de la Plaça Gran hi pot
haver una gran sala subterrània, que de trobar-se, podria ser objecte
d’intervencions arqueològiques amb l’objectiu de estudiar-la i, si
s’escau, posar-la en valor com a patrimoni cultural.
Diferents testimonis
certifiquen l’existència d’aquest element soterrat, que podria ser un
interessant descobriment, i ens consta que el Servei d’Arqueologia
d’aquest Ajuntament disposa d'informació sobre aquest tema.
En el darrer Consell d’Administració de PUMSA el representant de la CUP, Agàpit Borràs, va proposar d'aprofitar el moment actual per fer una intervenció arqueològica consistent a intentar localitzar la sala subterrània des del solar del sector de Can Cruzate, actualment buit, i propietat de l’empresa pública PUMSA.
Agàpit Borràs, arquitecte, des de ja fa més de 10 anys, ha promogut diferents projectes de recerca, concretament 3, que han estat acceptats i dirigits amb encert, en el seu dia, pels serveis d'argueologia de l'Ajuntament, però que per raons logístiques d'utilització dels locals comercials o per la utilització del paviment de la Plaça Gran com a mercat, no han pogut durar, malauradament, més d'un dia.
Pel fet que avui els solars de la illa de Can Cruzate, propietat de PUMSA, encara no s'hagin construit, possibiliten una excavació en vertical i posteriorment en horitzontal per a poder localitzar probablement aquest espai situat sota la Plaça Gran, d'acord amb la hipòtesi de treball de la que avui disposem.
Aquesta intervenció arqueològica, a diferència de les anteriors, podria tenir una durada d'algunes setmanes i no hauria de tenir un pressupost elevat, però sí que el resultat seria culturalment enriquidor i amb un benefici extraordinari per a tota la ciutat.
Cal veure, doncs, aquesta proposta d’excavació com una inversió cultural i de ciutat. En temps de crisi, el centre històric i el seu patrimoni arquitectònic poden actuar com a element de dinamització cultural i com a pol d’atracció seguint, en aquest cas, l'eix que va des del centre de la ciutat cap al futur Museu de Can Marfà.
És per tots aquests motius que el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) formula al Govern municipal el següent PREC:
Que l’Ajuntament de Mataró i PUMSA aprofitin la situació exepcional del solar de Can Cruzate, encara per construir, i encarreguin els treballs necessaris per a la possible localització, recuperació i posada en valor de l’espai suberrani que hi pot haver al subsòl de la Plaça Gran.