Més participació i més drets socials
Dimarts 17 de maig el Casal de la Gent Gran de Rocafonda ha acollit un acte públic de la CUP per explicar les propostes de l'àmbit de la participació i en defensa dels drets socials. A l'acte hi han intervingut Teresa Fité, Juli Cuéllar i Xavier Safont-Tria que també han comptat amb el suport de dues intèrprets de la Llengua de Signes en atenció als assistents del col·lectiu de sords de Mataró.
Teresa Fité ha iniciat la seva intervenció recodant que els polítics que ens governen a Mataró també són corresponsables de la crisi que patim, perquè en el seu moment van apostar per un creixement especulatiu que ara s'ha demostrat clarament insostenible. Ha qüestionat les retallades socials i ha remarcat la necessitat de garantir i ampliar les polítiques de suport a les persones. En aquest sentit ha advertit que la CUP s'oposarà a retallar o aprimar els serveis que ofereix l'Ajuntament; alternativament ha plantejat la necessitat de racionalitzar el funcionament de l'administració local, posant fi a les externalitzacions de serveis públics i cercar-ne un gestió mancomunada amb altres municipis de l'entorn de Mataró. Finalment, ha reclamat una fiscalitat progressiva que contempli exempcions per aquells col·lectius o persones que es troben en situacions de risc i l'impuls de mecanismes de suport mutu i de cooperació com el banc del temps o els mercats d'intercanvi.
Juli Cuéllar ha plantejat la necessitat d'aprofundir els actuals mencanismes de participació ciutadana perquè Mataró sigui una ciutat amb una democràcia real. Després de denunciar el mal fincionament del model de participació imposat pels polítics del tripartit, ha desgranat les propostes de la CUP: donar la veu i el màxim protagonisme a la ciutadania i a les entitats, avançar cap a uns pressupostos i un urbanisme participatius, afavorir les intervencions ciutadanes al Ple municipal i reconvertir el pamflet d'en Baron, 'Més Mataró', en un autèntic butlletí de les entitats que donen vida a la nostra ciutat.
Xavier Safont-Tria, ha iniciat la seva intervenció valorant com a una manca de respecte pels ciutadans i la pluralitat política de Mataró les declaracions de Baron dient que les eleccions es redueixen a dues opcions, PSC o CiU. A contiunació ha centrat la seva exposició a explicar les propostes de la CUP adreçades a la gent gran de la ciutat dien-los que són un col·lectiu important (representen el 27,5% del total de la ciutadania) i encara que sigui poc a poc i amb veu baixa ha d'exercir el seu dret a indignar-se. En aquest sentit ha posat de manifest la dispersió existent i ha suggerit a les associacions de gent gran de la ciutat que es federin per fer arribar les seves reivindicacions amb més força als polítics de l'Ajuntament. Finalment ha insistit en la necessitat de crear una xarxa social als barris, que promogui la col·laboració i el suport intergeneracional de joves i gent gran.
Intervencions del públic
En el torn obert de paraules, un membre de l'Associació de Veïns de Rocafonda ha destacat la necessitat d'esponjar el barri i de resoldre les mancances de bona part dels pisos del barri, que requereixen actuacions de rehabilitació i adequació (ascensors). Des de la CUP, Toni Guirao ha explicat que en el seu moment l'ajuntament no havia fet els deures i que en comptes d'atendre les necessitats dels barris va apostar pel creixement especulatiu en altres sectors (Rengle, etc.); també ha lamentat que la llei de barris hagi arribat massa tard i ha dir que s'ha fet molt de bombo i propaganda però no s'ha abordat la problemàtica real de l'habitatge al barri.