Mataró recordarà l’anarcosindicalista Joan Peiró en motiu dels 75 anys del seu afusellament
Una comissió ciutadana formada per més de trenta entitats impulsarà durant el 2017 diversos actes culturals, acadèmics i institucionals per reivindicar les idees del cooperativista i Ministre d’Indústria de la II República.
En motiu dels setanta-cinc anys de l’afusellament de l’anarcosindicalista, cooperativista i polític Joan Peiró, una comissió ciutadana formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques ha decidit reivindicar-lo. “Joan Peiró és un dels mataronins més importants de tot el segle vint; cal recordar-lo, perquè en ell hi ha impresos alguns dels millors valors del Mataró contemporani: obrerisme, justícia social, cultura, cooperativisme, catalanisme o fraternitat” ha apuntat un dels membres de la Comissió i membre del Grup d’Història del Casal, Jaume Vellvehí.
Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942) fou vidrier d’ofici i milità en l’anarcosindicalisme essent secretari general de la CNT. Establert a Mataró va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, acceptà ser ministre d’indústria. Exiliat a França la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna.
Els actes –més d’una vintena- organitzats per les entitats de la Comissió començaran aquest febrer i s’allargaran durant tot el 2017. Entre ells destaquen actes culturals com cine-fòrums, d’altres d’acadèmics com conferències i debats i alguns organitzats de manera conjunta com l’ofrena floral a la seva tomba del cementiri dels Caputxins el dia 24 de juliol, dia en que Peiró va ser assassinat al poble valencià de Paterna el 1942. Com ha explicat el secretari de la Comissió, Carles Estapé (Òmnium Cultural), “creiem que un personatge del calatge de Peiró només se’l pot recordar des de totes les seves facetes: la política, la periodística, la sindical...”.
La Comissió també impulsa l’entrega pòstuma de la medalla de la ciutat a Joan Peiró, l’anul·lació del seu i de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes, la instal·lació d’un monument en record al moviment cooperatiu i a l’anarcosindicalista al Pati del Cafè Nou, així com l’acte musical i audiovisual Peiró42, que s’estrenarà a la tardor al Teatre Monumental de la ciutat i que compta amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i diverses corals locals.
L’efemèride compta amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró.
La Comissió està formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques: Arran, Càtedra d’Economia Social al Tecnocampus, CCOO, CGT, Clack Audiovisual, Club d’Opinió Jaume Llavina, CNT, Comissió de la Memòria històrica de la Gent Gran, COS (Coordinadora Obrera Sindical), CUP, ERC, Fundació Roca i Galés, Fundació Salvador Seguí, Fundació Unió de Cooperadors, Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, Grup d’Història del Casal, Grup d’historiadors Jaume Compte, ICV, JERC, MEM, Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Òmnium Cultural-Maresme, Poble Lliure, PdeCat, Podem Eixample, PSC, UGT, Unió de Cooperadors de Mataró i Volem Mataró.
La Comissió de la Dignitat –que té per objectiu aconseguir el retorn als seus legítims propietaris de la documentació del règim franquista- s’ha volgut adherir de manera destacada a la Comissió ciutadana.
Cal afegir que la Comissió rep el suport incondicional de tota la Família Peiró.
El programa d’actes pot incorporar durant l’any nous actes per part d’algunes de les entitats de la Comissió. Tota la informació s’anirà actualitzant a la web http://cooperadorsdemataro.coop/joanpeiro/ i a les xarxes socials (Facebook/Twitter).
Mataró, 14 de febrer de 2017