Mataró necessita diners, però no a qualsevol preu
El Ple Extraordinari de l’Ajuntament de Mataró, celebrat el 13 de juny de 2012, ha aprovat acollir-se al Reial Decret 4/2012 per a demanar un préstec de 5,5 milions d’euros per a fer front als pagaments de les factures pendents dels proveïdors corresponents a l’any 2011.
L’acord ha comptat amb el suport de CiU, PSC, PP i PXC, l’abstenció d’ICV i el vot en contra de la CUP.
La CUP ha estat l’única formació que ha mantingut el seu posicionament contrari, que ja es va expressar en el Ple Municipal del 29 de març passat, en el qual es va desetimar el Pla d’Ajust presentat pel govern municipal per obtenir un crèdit de 10 milions d’euros amb l’Estat espanyol.
A qui beneficia?
L’Ajuntament de Mataró es troba en una situació econòmicofinancera molt delicada, condicionada, bàsicament, pel romanent negatiu -12 milions d’euros corresponents al pressupost de 2011 i pel deute contret pel grup PUMSA.
La CUP reconeix que l’Ajuntament necessita líquid. Però, entén que estem davant d’un problema estructural, derivat d’un model de finançament dependent i insuficient que perjudica a les administracions públiques catalanes. Per això, qüestionem que els 5,5 milions d’euros que ara es demanaran a l’Estat espanyol, que a més a més generarà 2 milions d’euros d’interessos (6% a retronar en 10 anys) que se sumaran als 10 milions d’euros d’interessos que ara mateix ja paga la ciutat de Mataró.
Considerem excessiu que es torni a demanar un esforç a la ciutadania, perquè els diners que ara es demanen no aniran destinats a fer inversions o a serveis públics de primera necessitat, sinó a satisfer les exigències de les grans constructores, que a les quals ha volgut beneficiar el decret del govern del Sr. Rajoy.
En el cas de Mataró, pensem que els pagaments pendents associats a PUMSA i al pla de nous aparcaments impulsat per GINTRA (que des de la CUP sempre hem rebutjat) no haurien de ser una prioritat.
Necessitem diners, però no així:
- Perquè no beneficiaran a la ciutadania.
- Perquè estarem pagant uns interessos del 6% quan els bancs compren el diner a l’1%.
- Perquè més deute vol dir més retallades.
- Perquè suposen una intervenció de facto de l’Estat en les finances municipals (cada 3 mesos haurem de retre comptes).
- Perquè la decisió s’ha pres com resultat de l’amenaça de reducció de l’aportació del PIE als ajuntaments díscols.
Per tots aquests motius la CUP ha votat en contra d’una mesura que no resol el problema de fons, que és l’endèmic mal finançament del nostre Ajuntament.
Oficina de Premsa CUP Mataró
Mataró, 13 de juny de 2012