Mataró: la unitat popular en marxa!

Divendres 9 de novembre la CUP ha organitzat un acte al Centre Civic de Pla d’en Boet per explicar què pensem fer al Parlament. Les 50 persones assistents han escoltat les intervencions de Julià de Jòdar, Laia Alonso, Jordi Pagès i Juli Cuéllar. A l’inici de l’acte s’ha projectat el vídeo de la campanya “Som Unitat Popular” de suport a la CUP-Alternativa d’Esquerres.

Julià de Jòdar, escriptor i coautor de “Cop de CUP” i núm. 84 de la llista de la CUP-Alternativa d’Esquerres per Barcelona, ha explicat que ens trobem en un moment excepcional, que demana compromís més enllà del vot. La situació s’ha anat covant després de 6 anys de mobilització popular; les mobilitzacions de la Plataforma pel Dret de Decidir, del no en el referèndum de l’Estatut, les consultes per la independència i les manis del juliol de 2010 i de l’11 de setembre d’enguany, ja creat les bases d’una unitat popular. El poble català ha emergit com a subjecte polític i això ha desbordat la dinàmica institucional, que en comptes de plantar cara davant les retallades de drets nacionals han optat per acomodar-se i cercar un encaix; no obstant això, la mobilització popular no s’ha aturat i ha obligat a CiU a maniobrar amb una convocatòria d’eleccions, en les quals, simptomàticament, els partits són els de sempre i no s’ha creat cap força política nova que representi el clam de la Diada. La clau de volta per a un nou escenari està en el procés de ruptura política amb Espanya, però aquest canvi obliga a reconsiderar l’actual relació de forces i posa en joc els interessos dels poders fàctics econòmics nacionals i europeus i, per tant, és previsible, que després del 25N, imposin una solució d’entesa i la desmobilització popular. Cal estar preparats pel xoc amb els nostres dirigents, que mai han lluitat per la independència i que quan hagin de fer-ho és molt probable que flaquegin. Per aquests motius, de Jòdar ha remarcat la importància de mobilització i l’autoorganització i en aquest sentit ha situat la necessitat de votar una formació com la CUP, que garanteixi el lligam entre la lluita al carrer i el Parlament.

Laia Alonso, activista dels moviments socials a Mataró, ha explicat el seu acostament al proposta política de la CUP-Alternativa d’Esquerres. Partint de l’experiència del 15M ha reflexionat sobre la necessitat de passar de la protesta a la proposta proactiva, per consolidar estructures sòlides. La unitat popular com construeix? Ho estem fent ara mateix entre tots i totes! Tanmateix, Alonso ha afirmat que cal fer més pedagogia política per vèncer les pors, impulsar l’assemblearisme, les xarxes socials, els espais de confluència al carrer perquè el poble sigui protagonista i democratitzar les institucions perquè la gent recuperi la confiança i pugui sentir-se representada.

Jordi Pagès, activista ecologista del Maresme i núm. 62 de la llista per Barcelona, ha emfasitzat  que la CUP representa la voluntat de confluència entre la lluita institucional i la política de base, que no vol dependre de polítics professionals. Ha apuntat que ens trobem en un moment històric interessant per la crisi de legitimitat de l’Estat espanyol i del capitalisme, i també en un punt de no retorn, marcat per la crisi ecològica que si no la resolem amb alternatives clares pot conduir-nos cap a societat més autoritàries pel control dels recursos. Per últim, ha reclamat una complicitat internacionalista amb els moviments populars d’esquerres del País Basc i Grècia per caminar cap a un model socioeconòmic i sociopolític alternatiu.

Juli Cuéllar, de l'assemblea de la CUP de Mataró, ha clos l’acte fent una breu pinzellada als discursos i polítiques dominants, centrades en les retallades , la desregulació laboral i el dèficit zero. Ha repassat les dades relatives al món laboral, els desnonaments, la corrupció i el frau fiscal, i ha reclamat la necessitat d’articular un pol d’esquerres alternatiu, al carrer i al Parlament, amb un programa de ruptura democràtica per als Països Catalans, que tindrà la seva expressió immediata en les mobilitzacions unitàries de l’esquerra sindical en la Vaga General del 14N i en el vot a la CUP-Alternativa d’Esquerres el 25N. Finalment ha esmenat els eixos programàtics.