L'aplicació del nou ROM deixa preguntes sense resposta al Ple municipal

L'objectiu del Ple és durar poc o resoldre problemes i treballar per la ciutadania de Mataró?

La primera sessió del Ple Municipal on s'ha aplicat el nou ROM pactat a mida dels grans partits (CiU, PSC i PP) ha durat només 3 hores i mitja, però de forma accidentada i a costa de deixar temes 'sobre la taula' i preguntes sense resposta.

La CUP ha hagut de retirar una de les tres preguntes que havia fet i una de les dues que han arribat al Ple ha quedat a mig respondre per una rigorosa limitació dels temps d'intervenció.

D'entrada nou Reglament Orgànic Muncipal (ROM) és restrictiu perquè limita el número de propostes que pot portar al Ple cada Grup Municipal amb una fórmula que beneficia els grans partits i perjudica els més petits. La CUP, per exemple, havia fet tres preguntes i va haver de renunciar a una d'elles, que li haurà de ser contestada per escrit, perquè el ROM només li permet fer dues preguntes.

L'alcalde ha interromput el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria quan estava intentant aclarir com s'ho farà l'Ajuntament per fer complir l'acord de ple de no pagar crèdits a Bankia fins que l'entitat financera resolgui l'estafa de les preferents de Caixa Laietana. Amb l'aplicació estricta del límit de temps que estableix el ROM, la pregunta ha quedat sense resposta. Feta la llei, feta la trampa. A partir d'ara si el govern es vol estalviar respondre les preguntes que se li fan només ha d'allargar la seva intervenció i aplicar la limitació de temps del ROM.

A sobre, un dels grups municipals de l'oposició impulsors del nou ROM ha volgut impedir que arribés al Ple la única proposta de resolució que la CUP tenia dret a presentar. A sobre, un dels grups municipals de l'oposició impulsors del nou ROM ha volgut impedir que arribés al Ple la única proposta de resolució que la CUP tenia dret a presentar. Per deferència, el regidor de la CUP ha deixat sobre la taula la proposta de resolució 'per la creació d'un Mapa Sanitari de Mataró' tot i que el nou ROM no impedia que la presentés, tal com pretenia un dels partits majoritaris.

Davant aquest inici accidentat de l'aplicació del nou ROM, la CUP reitera que la limitació de la participació als Plens Municipals no és la solució a la llargada de les sessions. La CUP considera que l'objectiu del Ple de l'Ajuntament no és durar poca estona sinó treballar per la ciutadania de Mataró i resoldre els problemes de la ciutat.

Aquest ROM no només és injust sinó que està mal redactat perquè és interpretable. Ara caldrà fer reunions especials de la Junta de Portaveus per interpretar com s'ha d'aplicar en ROM en aspectes poc o mal definits.

Fins a l'aplicació del nou ROM el Grup Municipal de la CUP ha participat en 57 plens ordinaris, on ha portat (en solitari o conjuntament amb altres grups) 128 mocions o propostes de resolució i 212 precs o preguntes. Això fa una mitjana de 2,2 mocions i 3,7 precs o preguntes per cada sessió del Ple.

Documents de la CUP al Ple legislatura 2007-2011 i legislatura 2001-2015.