L'Ajuntament de Mataró se solidaritza amb els imputats de Can Vies

L'Ajuntament de Mataró demanarà a la Generalitat de Catalunya que es retiri com a part acusatòria en el procés contra Adrià Vilà, Joan Pujades, Carles Escrig i Albert Escrig

L'Ajuntament de Mataró se solidaritza amb els imputats de Can Vies

La moció, presentada per la CUP, reclama a la Generalitat de Catalunya que es retiri com a part acusatòria en el procés contra Adrià Vilà, Joan Pujades, Carles Escrig i Albert Escrig, els quatre joves imputats després d'haver estat detinguts violentament i humiliats pels Mossos d'Esquadra durant les manifestacions de solidaritat amb el centre social Can Vies de Barcelona.

D'altra banda, dimarts 3 de novembre mig centenar de persones han omplert el local de la CUP Mataró en un acte públic on els mateixos joves encausats i els seus familiars han explicat en primera persona el sofriment patit en el que descriuen com un cas d'abús de violència policial.

Dijous 5 de novembre a 3/4 de 7 del vespre els joves encausats seran davant l'Ajuntament de Mataró, on es llegirà el manifest de la xarxa solidària d'm,ics i familiars que els hi dóna suport.

El Ple de l'Ajuntament de Mataró ratificarà, dijous 5 de novembre, una declaració institucional presentada per la CUP i aprovada en Junta de Portaveus amb lels vots a favor de CUP, ICV, ERC, VoleMataró, C's, les abstencions de PSC i CiU.

La Declaració Institucional és la següent:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) DE SUPORT A LES REPRESALIADES POLÍTIQUES  

Estem  patint una crisi  econòmica  i  social  molt  profunda i  amb  efectes molt durs per al conjunt de la població. Malgrat això, cap dels responsables d’aquesta crisi ha  assumit  cap  mena  de  responsabilitat  política  o  penal.  Tothom  pot  veure  com  ni  els banquers que han especulat de forma fraudulenta, ni els polítics acusats de corrupció, han patit  una  persecució  tan  dura  per  part  de  les  institucions  judicials  com  han  patit  altres sectors socials.

Actualment mig milió de catalans són a les llistes de l'atur, l’habitatge és inassequible per a molta gent, els escàndols bancaris i els desnonaments per impagament de les hipoteques neguen el dret a un habitatge digne... La llista de greuges és llarga perquè tot un seguit de drets  socials,  democràtics  i  laborals  aconseguits  gràcies  a  la  lluita  i  reivindicacions  de moltes generacions s'estan perdent a marxes forçades.

Les conseqüències d’aquesta crisi econòmica i social també recauen, i especialment, en els i les nostres joves, (un 47,15 d’atur juvenil) col·locant-les en situació de vulnerabilitat amb escasses expectatives de millora. Davant d’aquesta situació, els nostres fills i filles surten al  carrer  per  manifestar  la  seva  disconformitat  de la  mateixa  manera  que  en  el  seu moment ho fèiem moltes de nosaltres.

El 28 de maig del 2014 l’Albert i el Carles Escrig Conesa es dirigien a una manifestació pel desallotjament de Can Vies. S’havien produït alguns incidents  entre  manifestants i agents de policies que  van motivar diverses  càrregues policials. Els joves van estar detinguts 3 dies i 2 nits. Les  famílies  afectades  van  presentar  una  querella  judicial  per  aquests  maltractaments  i actualment els judicis estan en procés.

El 29 de juliol de 2015, a la família Escrig Conesa se li va comunicar que la Generalitat de Catalunya sol·licitava una condemna de 7 anys de presó per a l’Adrià, en Joan i en Carles i 9  anys  per  l’Albert.  Una  acusació  del  tot  desproporcionada  que  l’advocat  dels  afectats considera  que  és  una  mesura  política,  ocasionada  per  la  querella  que  ells  van  presentar. Cal afegir que en el cas ja s’hi persona Fiscalia i que l’Ajuntament de Barcelona s’ha retirat de l’acusació particular.

Considerem que el fet que en les causes judicials, que segueixen el seu procés en les quals la  fiscalia  ja  hi  actua  d’ofici,  es  personi,  a  més, la  Generalitat  de  Catalunya  com  a  part demandant endurint les acusacions, vol servir d’escarment, generar por i coartar el dret de les persones i els sectors socials que lluiten per una societat més justa.  

Constatem també que aquest fet comporta un alt cost econòmic i psicosocial tant per als i les joves encausades com als seus familiars i a l’entorn social.

Atesa  la  necessitat  de  fer  costat  als  nostres  fills  i  filles,  als  i  les  nostres  joves  i  a  totes aquelles  persones  que  legítimament  exerceixen  el  seu  dret  fonamental  a  la  protesta,  la dissidència i les reivindicacions socials i democràtiques.

Pels  motius  exposats  proposem  al  Ple  de  l’Ajuntament  de Mataró  l’adopció  dels següents ACORDS:

PRIMER.-  DEMANAR  a  la  Generalitat  de  Catalunya  que es  retiri  com  a  part  acusatòria en el procés contra Adrià Vilà, Joan Pujades, Carles Escrig i Albert Escrig.

SEGON.- TRASLLADAR aquests  acords  al govern de la Generalitat de Catalunya,  al govern de l’Estat espanyol i a la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes.

No obstant això, el Ple acordarà el que consideri més convenient.


Juli Cuéllar Gisbert
Regidor portaveu de la CUP

Mataró, 4 de novembre de 2015