L'Ajuntament de Mataró rebutja el feixisme i reivindica la Memòria Democràtica
L'Ajuntament de Mataró ha aporvat una Declaració Institucional que presentada per la CUP i ICV-EUiA per rebutjar el feixisme i reivindicar la Memòria Democràtica. La moció va ser presentada per al CUP (20/3/2016), i s'hi ha afegit ICV-EUiA com a proposant (4/4/2016). La Declaració va ser aprovada en Junta de Portaveus dilluns 4 d'abril de 2016 amb els únics vots en contra del PP, i serà ratificada pel Ple Municipal de l'Ajuntament de Mataró dijous 7 d'abril de 2017.
La Declaració acorda que l'Ajuntament de Mataró rebutja totes les formes de totalitarisme, dictadures i el feixisme, inclosa la dictadura franquista, i instar al govern de la Generalitat de Catalunya a:
a) Reforçar el Memorial Democràtic i les polítiques públiques de memòria, i la col·laboració amb les entitats memorialistes actives a la nostra ciutat: Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró.
b) Incloure dins de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya el Monument a les Víctimes de la Repressió franquista de l’Avinguda Amèrica, el Monument als Brigadistes Internacionals del cementiri dels Caputxins, l’espai de la fossa comuna del mateix cementiri, on van ser inhumats molts soldats republicans morts als hospitals de guerra de Mataró i també els fortins de la platja, llocs que, hauran de ser dignificats i senyalitzats d’acord amb els criteris i el suport econòmic de la Generalitat. Incloure el GR 83 Camí del Nord Mataró o del Canigó i també els fortins de la platja, llocs que, prèviament, hauran de ser dignificats i senyalitzats d’acord amb els criteris i el suport econòmic que fixi la Generalitat.
c) Donar suport a les querelles criminals que s’interposin per esclarir els delictes de lesa humanitat i altres delictes comesos a Catalunya relacionats amb la repressió, la violència o la persecució exercida contra la dissidència política i social durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
d) Demanar l’anul·lació dels processos il·legals duts a terme pel franquisme que van conduir a la tortura, l’assassinat o l’exili de molts ciutadans de Mataró.
e) Donar suport a les iniciatives de creació d’un Banc d’ ADN públic, per a la identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
f) Que la Generalitat col·labori amb l’Ajuntament de Mataró en la localització i retirada dels monuments i símbols de caire feixista, autoritari i antidemocràtic encara existents a Mataró, com ara les plaques amb el jou i les fletxes de l’antic Ministeri de la Vivenda franquista.