La CUP presenta més de 400 propostes per Mataró
Dilluns 9 de maig hem presentat públicament el nostre programa electoral en un acte públic Al Casal de Barri de Les Esmandies
Xevi Safont-Tria ha obert l’acte criticant que alguns vulguin solucionar la crisi actual canviant el gestor polític a l’ajuntament, sense anar a l’arrel del problema, que són les polítiques neoliberals dictades pel BCE. En aquest sentit va destacar que l’atur a Mataró ha assolit la xifra rècord del 20% i va fer notar que ja fa temps que s'haurien d'haver endegat polítiques per millorar la formació i la investigació.
Juli Cuéllar, ha destacat els quatre eixos programàtics de la CUP: economia de proximitat, sostenibilitat, participació i drets socials, i la lluita per la independència. De les propostes concretes n’ha destacat aquelles encaminades a impulsar una economia productiva i de proximitat que aprofiti infraestructures existents com ara el Tecnocampus i la planta de valorització de residus, per afavorir la innovació tecnològica i la recerca en l'àmbit de la sostenibilitat en aspectes com per exemple les energies renovables, la gestió de residus i la bioconstrucció.
També ha apostat per recuperar els oficis i per promoure noves formes de treball més equitatives, centrades en el cooperativisme; en aquest sentit, proposa convertir el Cafè de Mar en una incubadora de cooperatives de treball, finances i consum. També ha plantejat com a eix estratègic la defensa del comerç de proximitat enfront de les grans superfícies.
Toni Guirao ha advertit que no podem permetre que trinxin les Cinc Sènies amb un tren orbital. Ha defensat una mobilitat sostenible i ha denunciat que les anomenades rondes de Mataró i el Maresme no són rondes, són laterals de l’autopista.
Carme Polvillo ha fet una aposta pel transport públic i per racionalitzar l’ús del transport privat. Ha assegurat que hem de fer que l’ús del transport públic sigui competitiu, assequible i barat.
Teresa Fité, ha dit que cal millorar l’eficiència de l’Administració, reduir la despesa corrent i exigir exempcions tributàries per a les persones més desfavorides. També ha manifestat que s’ha de millorar la informació sobre el pressupost i les finances municipals i fer-la entenedora a la ciutadania. A aquest respecte ha defensat que cal preveure la possibilitat que la ciutadania expressi la seva opinió sobre inversions que hipotequin el futur de la ciutat.
Juliana Bacardit, ha cridat l’atenció sobre el fet que cal fer front a l’alt índex de fracàs escolar que voreja el 35% millorant les actuacions existents per fer front a aquesta problemàtica i atenent la diversitat de perfils d’alumnat. Ha reclamat la immediata construcció de les escoles Marta Mata, Joan Coromines i Molí de Vent i del nou centre de secundària previst a Rocafonda. Finalment ha recordat que cal garantir que el català sigui sempre la llengua vehicular.
En el torn de preguntes Xevi Safont-Tria, ha respost que no ens en sortirem amb retallades socials ni fent pagar la crisi als treballadors i si no ens desempalleguem de l’Estat espanyol. També ha denunciat la política d’externalització de serveis públics com Mataró Bus, fent-se la pregunta: Per què ens diuen que és un servei deficitari si hi ha una empresa privada obtenint-ne beneficis?”