Compromís amb la bioconstrucció

La CUP de Mataró va presentar un prec en el Ple del 5 de març per instar el govern municipal a afavorir la bioconstrucció en els edificis públics de la ciutat. El prec es va debatre junt amb una proposta de resolució que presentà CIU per a l’organització d'un debat entorn possibles nous sistemes constructius i que comptà amb el vot favorable de la CUP.



El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria va iniciar la seva intervenció explicant que les ciutats del futur seran aquelles que s'adaptin a l'entorn: “La bioconstrucció té en compte aspectes com l'estalvi energètic, la salut, el reciclatge de materials, les relacions humanes i l'abaratiment de costos. Tenim a l'abast tècniques i materials constructius de tradició ancestral, alternatius, més sostenibles i barats. Només cal afavorir la investigació, el desenvolupament i la innovació; aquesta aposta seria un actiu econòmic per a la ciutat i al qual caldria aspirar a ser-ne capdavanters”. 



Francesc Teixidó, regidor i conseller delegat d'habitatge, va prendre el compromís d'estudiar la proposta de la CUP i va dir que per donar-hi resposta impulsaria l'organització d'unes jornades de treball tècnic sobre la bioconstrucció i la seva plasmació en les noves promocions d'habitatge públic.







PREC QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR AL PLE MUNICIPAL PER AFAVORIR LA BIOCONSTRUCCIÓ EN EDIFICIS PÚBLICS



El regidor i Conseller delegat d’habitatge Francesc Teixidó ha proposat
en diverses ocasions l’opció d’utilitzar un nou sistema de construcció
per nous habitatges de protecció oficial a la ciutat de Mataró. En
aquest cas i encara de forma no oficial es proposa la construcció de
nous edificis amb containers de ferro.



Des de la CUP considerem important estudiar i iniciar nous projectes de
construcció alternatius als habituals. Aquests nous projectes s’haurien
de basar en la qualitat de vida dels seus habitants incorporant
conceptes de la bioconstrucció amb criteris d’estalvi energètic, de
salut, de reciclatge de materials, d’afavorir les relacions humanes, de
preus més assequibles, etc.



Aquest és un debat que s’hauria d’obrir i impulsar des de l’Ajuntament per iniciar un nou model de ciutat més ecològica i sana.



Qualsevol nova proposta de construcció s’hauria de basar en aquests
criteris, i no creiem que la proposta dels containers s’hi ajusti.



Per tot això, formulem el prec següent:



Que s’iniciï un estudi rigorós que contempli nous materials i sistemes de construcció per al habitatges i edificis públics.



Que aquest estudi compti amb l’assessorament de professionals que treballen en allò que avui dia s’anomena bioconstrucció.