Cal mobilitzar-se i organitzar una resposta social: no pagarem la seva crisi!


Dissabte 5 de juny la CUP d'Arenys de Mar va organitzar una xerrada a la Sala Noble
del Calisay d'Arenys de Mar amb la participació dels mataronins Miquel Torner i Jordi
Canal
, per parlar de "Sindicalisme i treball".



La xerrada es va
plantejar com a reflexió a l'actual context social i econòmic en què el
model de producció i consum fa aigües per tot arreu, el territori és
espremut al màxim en nom del progrés, un 14,6% de la població arenyenca
és a l'atur. I, sobretot, en un moment en què els governants diuen que
les propostes de solució passen per la retallada de sous, pensions i
l'increment de la fiscalitat indirecta l'IVA (que afecta a tothom amb
independència del seu nivell de renda).


Jordi Canal (membre de la CUP de Mataró i delegat sindical de CATAC / IAC a l'Ajuntament de Mataró) va explicar l'experiència del sindicalisme alternatiu dels treballadors/es de l'administració local de Mataró. Va remarcar la diversitat contractual existent a dins de l'administració pública, destacant l'alt índex de contractes laborals -eventuals i no fixes- i la progressiva i creixent externalització i subrogació de serveis públics que abans eren directament assumits per l'Ajuntament (per ex.: treballadores de la neteja, neteja viària). Aquesta situació empitjora les condicions dels treballadors/es del sector públic i també contribueix a encarir i deteriorar la qualitat dels serveis públics municipals, molts dels quals passen a estar controlats per entramats financers transnacionals, que acostumen a eludir la seva responsabilitat social.


Canal va lamentar que el govern tripartit de la Generalitat de Catalunya també hagi carregat el mort de la crisi en els treballadors/es del sector públic amb una retallada salarial (després de molts anys de congelació dels sous), hagi anunciat que no pensen cobrir els lloc de treball de les persones que es jubilen i la volutnat de suprimir categories com els subalterns o auxiliars administratius. Aquestes mesures, va dir, contrasten amb el manteniment de càrrecs de confiança i gent col·locada a dit amb sous astronòmics.



Miquel Torner (membre de la CUP de Mataró i delegat sindical de CATAC- CTS / IAC, a l'Hospital de Mataró i Consorci Sanitari del Maresme) va ressaltar que els treballadors/es no ens hem de sentir culpables d'una crisi que no hem originat. Els causants de la crisi són els sectors financers que en els últims anys s'han enriquit amb el creixement especulatiu. Va criticar que el governs subvencionin la banca amb diners públics, la qual cosa ha agreujat la crisi i està generant situacions com de fallida com la que es viu a Grècia.



Va denunciar el caràcter injust de les retallades socials, la congelació salarial dels treballadors del sector públic i la congelació de les pensions imposades pel govern espanyol. Va lamentar la lògica capitalista i neoliberal amb què actuen els nostres governants, que tot i dir-se d'esquerres estan aplicant polítques de dretes i contribuint a aprimar l'estat del benestar, és a dir, l'únic ressort que ha permès trampejar la crisi. Va recordar que el sindcalisme durant la lluita antifranquista tenia un fort component de base, però a partir de la Transició, amb la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS), es va imposar un model de dos únics sindicats (UGT i CCOO) submisos i subvencionats per l'Estat. Va insistir en la necessitat d'activar una mobilització social i sindical cap a la vaga general, que apropi tots els nuclis crítics, d'esquerres i alternatius per tal d'aturar les retallades salarials.



Des de la CUP pensem que en l'àmbit local podem fer molt per canviar aquest model de relacions laborals, de producció, consum, socials i territorials. Entenem que el municipalisme ha d'anar de bracet amb el sindicalisme que treballa amb i per els treballadors i treballadores. Que cal trencar amb la dinàmica dels grans sindicats espanyols que han esdevingut promotores, agències de viatges o pures àrees de servei i no cap garantia per a la defensa dels drets dels treballadors i treballadores.



Precisament, amb la voluntat d'aprofundir el debat i propiciar un espai de trobada, es va anunciar que la territorial del Maresme està preparant una jornada de debat del programa marc de la CUP nacional sobre "sindicalisme i treball" per tal d'analitzar la situació laboral i econòmica catalana (atur, reforma laboral i de Seguretat Social), les politiques municipals d'ocupació i de promoció de l'ocupació i les mesures d'actuació davant dels tancaments d'empreses.