La justícia anul·la una altra 'multa política' imposada per l'Ajuntament de Mataró
La CUP porta al Ple de l'Ajuntament de Mataró el cas de les 'multes polítiques' imposades l'any 2010 contra 15 veïnes que van participar en una concentració solidaria amb l'independentista Eudald Calvo, detingut pels Mossos d'Esquadra. La CUP demana que l'Ajuntament retiri les multes després que una segona sentència judical ha declarat les sancions 'nul·les de ple dret' perquè hi ha hagut una 'indefensió' inadmissible en un estat de dret.
Pregunta i prec del Grup Municipal de la CUP, per ser contestats al Ple, referent a la segona sentència que declara nul·les les multes polítiques imposades per l’Ajuntament de Mataró a 15 veïns per haver participat en una concentració
La sentència 72/2013 del Jutjat Contenciós-Administratiu 11 de Barcelona del ciutadà Joan Jubany contra l’Ajuntament de Mataró declara “nul de ple dret” el decret de l’Ajuntament que li imposava una sanció de multa de 300 euros per una suposada infracció de l’Ordenança de Civisme de Mataró. Aquest és el segon judici que condemna l’Ajuntament de Mataró per la imposició de multes polítiques a 15 veïns per haver participat l’any 2010 en una concentració de suport al jove independentista Eudald Calvo detingut a la comissaria dels Mossos d’Esquadra.
L’agost de 2010 una vuitantena de persones es van concentrar pacíficament davant la comissaria del Mossos d’Esquadra de Mataró. Sense cap mena de justificació, agents antiavalots de la policia autonòmica van agredir a cops de porra les persones concentrades, i van provocar ferides i contusions a diverses persones que van haver de ser ateses al servei d’Urgències del CAP del Camí del Mig.
Posteriorment, els Mossos d’Esquadra van instar l’Ajuntament de Mataró a utilitzar l’Ordenança de Civisme per imposar multes a 15 persones que havien participat en la concentració. El govern anterior, amb el sr. Francesc Melero com a Conseller-delegat de Via pública, va tramitar 15 expedients idèntics on només canviava el nom de la persona multada.
Les víctimes de les multes van aportar proves per demostrar la injustícia de les multes. Concertament, entre d’altres:
- Testimonis de persones presents en el lloc dels fets
- Verificació de l’autenticitat de l’acta dels Mossos d’Esquadra
- Participació dels Mossos en una roda de reconeixement
- Enregistraments de vídeo fetes i destruïdes pels Mossos d’Esquadra
- …i altres proves
Totes les proves van ser refusades per l’Ajuntament, que va basar la imposició de les sancions única i exclusivament en la “presumpció de veracitat” de dos agents dels Mossos d’Esquadra. Després d’un primer intent d’imposar 900 euros de multa a cada sancionat, finalment les 15 multes van ser de 300 euros cadascuna.
Davant aquesta indefensió, els ciutadans sancionats han acudit al Jutjat Contenciós-Administratiu. Enlloc d’agrupar tots els casos en un sol jutjat i causa, els casos s’estan resolent d’un en un en tribunals diferents. La sentència 72/2013 és la segona que es resol a favor dels sancionats i contra l’Ajuntament de Mataró.
Les sentències recorden que en la imposició de sancions l’Ajuntament hauria de garantir el “dret a la defensa”, la “presumpció d’innocència”, la “prohibició de proves obtingudes amb vulneració de drets fonamentals”, el dret a “utilitzar els mitjans de prova adequats per a la defensa” i que l’administració “segueixi un procediment en el qual el denunciat tingui l’oportunitat d’aportar i proposar les proves que estimi pertinents”.
La sentència conclou que “s’ha produït el rebuig indegut de diverses proves” sol·licitades en l’expedient administratiu sancionador, ja que el tribunal considera que “a todas luces resultaban pertinentes, toda vez que, sin perjuicio a la valoración que para el instructor pudiera merecer su resultado, resultaban ‘prima facie’ idóneas en orden a poner en entredicho la única prueba de cargo el la que se había basado el Ayuntamiento; a saber: la denuncia de dos agentes de la Policía autonómica”.
El jutjat retreu que l’Ajuntament rebutgés les proves “con fundamento a una interpretación del art 137.3 LPAC (el cual, grosso modo, atorga valor probatorio a las denuncias o atestados policiales) inadmissible en un Estado democrático de derecho”. La sentència diu que l’Ajuntament no hauria de donar a la versió policial la consideració de “articulo de fe”. D’altra banda, el tribunal retreu als Mossos d’Esquadra “el agravante, en este caso, de que las grabaciones de las videocámaras se habian destruido por la policía autonómica”.
Per tots aquests motius, el jutjat delcara “nuls de ple dret” el Decret de l’Ajuntament de 23 de març de 2011 i la Resolució desestimatòria del recurs de reposició de 3 de juny de 2011, pels quals imposava una sanció de 300 euros per una suposada infracció de l’Ordenança de Civisme de Mataró.
En conclusió, l’Ajuntament de Mataró ha utilitzat l’Ordença del Civisme per imposar multes polítiques a instàncies dels Mossos d’Esquadra, amb indefensió de les persones sancnionades, fet que la sentència judicial considera inadmissible en un estat democràtic de dret.
Davant d’aquests fets, el grup municipal de la CUP formula les següents:
PREGUNTES
1) Quantes hores de feina de treballadors municipals ha dedicat l’Ajuntament de Mataró a la imposició de multes a 15 ciutadans per haver participat en la concentració de l’agost de 2010?
2) Quin ha estat fins ara el cost econòmic en despeses externes (advocats, procuradors, costes judicials…) per a l’Ajuntament de Mataró? Quina és la previsió de despeses per cobrir els judicis que encara queden pendents en aquesta causa?
3) Quina valoració fa el govern de l’actuació de l’Ajuntament en aquest cas?
4) L’actual govern té intenció de continuar aplicant l’Ordenança del Civisme com a instrument sancionador a persones que exerceixen el dret a la llibertat d’expressió i manifestació?
PRECS
1) Que l’Ajuntament de Mataró retiri les sancions imposades a tots els ciutadans que van ser multats per participar en una concentració solidària davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra l’agost de 2012.
2) Que l’Ajuntament de Mataró retorni, amb els interessos que estableix la llei, els imports de les multes que ja ha cobrat.
3) Que l’Ajuntament de Mataró demani per escrit disculpes a totes les persones sancionades per haver vulnerat el seu dret a la defensa.
4) Que l’Ajuntament de Mataró assumeixi les despeses judicials que les persones sancionades han hagut de pagar de la seva butxaca.
5) Que l’Ajuntament de Mataró es comprometi a no utilitzar mai més l’Ordenança del Civisme per imposar multes polítiques o per perseguir la llibertat d’expressió dels nostres conciutadans.
Xavier Safont-Tria i Ramon
Portaveu del Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Mataró
Mataró, 22 de març de 2013