La CUP proposa un protocol de les comparses de la ciutat i que es faci la 'Casa de la Festa Major'

Darrerament hi ha hagut dues polèmiques entorn a la participació de les comparses de la ciutat de Mataró en actes públics: el mes d’octubre amb motiu de la festa de Sant Simó i aquest mes de gener amb l’acte d’inauguració de la Biblioteca Antoni Comas, al barri del Palau-Escorxador.

En el cas de Sant Simó el govern municipal havia proposat la participació de totes les comparses institucionals en una cercavila. Alguns grups municipals hi van mostrar desavinences, el govern es va fer enrere i la cercavila es va fer només amb la Família Robafaves.

En el cas de la Biblioteca Antoni Comas han estat les entitats dels barris de Rocafonda, El Palau i L’Escorxador que han demanat la participació de totes les comparses institucionals a l’acte d’inauguració. Aquest cop el govern no ho ha vist clar i sembla que la inauguració es farà sense la participació de totes les comparses.

Aquests dos exemples posen de manifest que cal aclarir la manera com surten al carrer les comparses de la ciutat de Mataró.

Per evitar situacions confuses i per a la protecció de les comparses que configuren el seguici institucional mataroní, considerem que cal emprendre 4 accions bàsiques:

1. Crear reglaments o protocols per a aquelles comparses que no en disposen i revisar, si convé, els d'aquelles que ja en disposen (la Família Robafaves i el Dragalió).

2. Elaborar el protocol de Les Santes. Sobretot tenint en compte que estan reconegudes en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

3. Establir un calendari de sortides de les comparses de la Ciutat per definir quan, on i per quin(s) motiu(s) les figures surten, ja sigui de forma separada o amb el seguici complet.

4. Impulsar la creació de la “Casa de la Cultura Popular” o “Casa de la Festa Major”, entenent-la com a espai de conservació i divulgació del patrimoni festiu de la ciutat.

Considerem que aquestes accions són necessàries, i és per aquest motiu que el grup municipal de la CUP fa al govern municipal els precs següents:

1) El govern municipal iniciarà un procés participatiu amb la implicació dels membres de les comparses institucionals amb l’objectiu de crear reglaments o protocols per a aquelles comparses que no en disposen, i revisar, si convé, els d'aquelles comparses que ja en disposen.

2) El govern municipal iniciarà el procés participatiu, en el marc de la Comissió de Festa Major, per a l’el·laboració d’un protocol de Les Santes.

3) El govern municipal iniciarà un procés amb la participació dels membres de les comparses institucionals, de les entitats de cultura popular, de les comissions de festes del moviment veïnal, i de la ciutadania en general, amb l’objectiu de fer un calendari de sortides que defineixi i acordi on, quan i per quins motius les figures de la ciutat surten, ja sigui de forma separada o amb el seguici complet.

4) El govern municipal impulsarà la creació de la “Casa de la Cultura Popular” o “Casa de la Festa Major”, com a espai de conservació i divulgació del patrimoni festiu de la ciutat.

Mataró, 21 de gener de 2013