CiU, PSC i PP volen limitar el debat polític i la participació ciutadana al Ple
Amb l'excusa de limitar la durada de les sessions, els partits grans (CiU, PSC i PP) han cuinat durant l'agost una modificació del reglament de funcionament dels Plens Municipals (el ROM) segons els seus interessos. La modificació del reglament dilueix el debat polític i limitarà la participació ciutadana i la dels grups amb menys regidors als Plens de l'Ajuntament de Mataró.
Abans que s'aprovés la modificació en el ple de setembre, el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria ha demanat que es deixi l'aprovació 'sobre la taula' per trobar altres alternatives sense perjudicar-ne la qualitat democràtica. Safont-Tria ha proposat assajar possibilitats alternatives que ens acabin donant un funcionament del Ple Municipal que sigui garantia d'agilitat però també de la fiscalització que hem d'exercir els grups de l'oposició.
L'alcalde no ha atès la demanda de diàleg i la modificació s'ha aprovat amb els vots de CiU, PSC i PP. La CUP hi ha votat en contra i hi presentarà al·legacions perquè pensem que hi ha altres alternatives.
Desapareixen les declaracions institucionals
Pel que fa a les modificacions proposades, Safont-Tria ha lamentat que les declaracions institucionals es treguin del Ple i es passin a fer a porta tancada en junta de portaveus. Considerem que 'els partits s'han de mullar en determinats debats' i la ciutadania té dret a saber quin és el posicionament de cada grup municipal. Safont-Tria ha dit que el que es pretén és tapar la boca als partits minoritaris que 'som especialment aquells que portem una veu més crítica en moments de crisi com l'actual'.
El portaveu de la CUP pensa que s'hauria de mantenir la dialèctica política en els Plens però fent-la més àgil enlloc de fer-la de forma obscura a porta tancada..
Es limiten les propostes de resolució
Pel que fa a la proposta de limitació a una sola proposta de resolució per cada grup municipal, no és la solució a uns plens farragosos, i només dificulta que els grups de l'oposició puguem aportar alternatives polítique.
CiU, PSC i PP es carreguen la igualtat d'oportunitats dels grups municipals
En l'apartat de precs i preguntes es discrimina el que són els partits grans dels partits petits, ja que la quantitat de preguntes que es permeten fer als grups amb menys regidors és molt inferior a la dels grups majoritaris. Safont-Tria considera que la ciutadania té dret a que totes les opcions polítiques que són representades a l'Ajuntament puguem portar al Ple totes aquelles problemàtiques que calguin. A partir d'ara als partits petits ens tapen la boca al Ple. Haurem de buscar altres mecanismes per fer arribar els nostres posicionaments polítics.
La CUP proposa altres alternatives
La CUP demana que es busquin altres alternatives que no passin per retallar la participació, com ara fer dos plens al mes o altres fórmules per fer més àgil el funcionament i limitar el temps de les intervencions dels grups municipals.
Altres reaccions
La Federació d'Associacions Veïnals de Mataró (FAVM) ha emès una nota de premsa on consideren que aquestes modificacions 'violen l’essència del model de participació i l’interpretem com una agressió i una falta de respecte molt greu cap a les entitats'. Nota de premsa aquí.