L'Ajuntament de Mataró aprova una moció de la CUP per rebutjar l'augment de l'IVA
El Ple de l'Ajuntament de setembre ha aprovat una moció de la CUP de rebuig a l'augment de l'IVA que ha entrat en vigor aquest mateix mes. La declaració institucional s'ha aprovat amb 15 vots a favor (CUP, ICV, PxC i CiU), l'abstenció del PSC i el vot en contra del PP.
Els acords de la proposta són clars:
Primer.- L’Ajuntament de Mataró manifesta el seu rebuig davant dels nous tipus impositius de l’IVA decretats pel govern espanyol.
Segon.- L’Ajuntament de Mataró donarà suport a totes les iniciatives populars i institucionals, que treballin per la plena sobirania fiscal catalana i per l’articulació d’una una fiscalitat justa i progressiva.
El PSC pretenia eliminar la reclamació de la 'plena sobirania fiscal catalana' i per això s'ha abstingut.
A l'hora de presentar la moció, el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria ha plantejat que les retallades de drets socials, laborals i nacionals són una conseqüència directa de les polítiques liberals imposades per la Unió Europea i que executen, sense haver consultat a la ciutadania, els governs de Mariano Rajoy i d’Artur Mas.
El regidor de la CUP ha lamentat que l’Estat espanyol va optar per rescatar els bancs, principals culpables de la crisi que patim i, ara, ens imposa un llarg paquet de mesures antisocials per a poder acollir-se al pla de rescat europeu, que té com a únic propòsit tapar el deute bancari.
Per Safont-Tria l’augment de l’IVA ordenat per Rajoy segueix les passes de Zapatero, amb l’agreujant que aquest cop s’ha consumat en el pitjor moment econòmic de la nostra història recent i perjudicarà encara més l’economia productiva que malda per sobreviure (cultura, indústria, transport, serveis, etc.).
Els nous tipus impositius de l’IVA afecten de ple en la vida quotidiana de les classes populars, la qual cosa representa una important pèrdua de poder adquisitiu que se suma a les altes xifres d’atur i a la crisi de salaris (que fa temps que no paren de baixar).
Segons el portaveu independentista, en les actuals circumstàncies, apujar l’IVA és socialment injust i abusiu, atès que es tracta d’un impost que el paga tothom amb independència del seu nivell de renda. Això contrasta amb l’amnistia fiscal decretada, els beneficis fiscals de les SICAV o la supressió de l’impost de successions; mesures adoptades en el seu moment per a afavorir les grans fortunes i principals defraudadors del nostre país.
L’augment de la recaptació de l’IVA no anirà destinat a pal·liar les mancances socials que estan generant les mateixes polítiques del PP i CiU, sinó a pagar el deute bancari. Justament, la llei d’estabilitat pressupostària, aprovada per PP i CiU, està pensada per a liquidar l’estat del benestar. Sabem d’entrada que els diners que recaptin amb l’IVA no ajudaran a les administracions públiques catalanes (ajuntaments i Generalitat) a superar la seva crítica situació financera. De fet l’IVA, que és un impost indirecte que grava el consum, està controlat pel govern espanyol i l’única previsió amb que aquest treballa és amb la idea d’imposar rescats (via decret de pagament de proveïdors o via Fons de Liquiditat Autonòmica) que comporten, com ja estem veient, la intervenció política del govern espanyol en els assumptes propis dels catalans.
Xavier Safont-Tria ha conclòs que estem d’acord en què l’espoli fiscal hipoteca el futur de la societat catalana, però no avançarem gaire si no resolem el problema que representen el frau fiscal i les polítiques fiscals neoliberals com l’actual augment de l’IVA.