La CUP vol que Mataró rebutgi la reforma laboral del govern espanyol

Proposta de Resolució que presenta el Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular en contra de la reforma laboral imposada pel govern espanyol


Contràriament al que se'ns vol fer creure, les relacions laborals no estan a la base de l'actual situació de crisi econòmica i tampoc les anteriors reformes han incidit positivament en elements clau com l'ocupació. La crisi immobiliària, las crisi financera, la crisi de model productiu, l'actual crisi del dèficit públic... poc o res tenen a veure amb el model de relacions laborals. I en canvi sí tenen a veure amb un model de creixement econòmic esgotat, basat en l'explotació intensiva dels recursos, tant naturals com humans, en l'especulació i el miratge de l'enriquiment fàcil i ràpid.

Estem encarant un 2012 complicat, ningú dubta que estem en una llarga recessió, es seguiran destruint llocs de treball. Hi ha una caiguda important dels ingressos públics, hi han problemes greus de finançament, tant a nivell local com de la Generalitat, estem en una dinàmica accelerada d'increments d'impostos. Tant les administracions com empreses o particulars tenim problemes greus de liquiditat, en definitiva el diner no circula fora dels circuits financers. I les polítiques econòmiques imposades des de la Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional afecten greument el model de l'estat del benestar desmantellant serveis bàsics.

A més a Catalunya tenim un problema afegit, el dèficit fiscal, estem vivint per sota de les nostres possibilitats reals, la diferència entre el que tributem i el que percebem com a contrapartida suposa un llast important en el nostre desenvolupament. Una cosa és la solidaritat i l'altra l'espoli.

Estem arribant a un punt on el que està en qüestió és la mateixa cohesió social, els problemes personals del dia a dia, de la sobrevivència, són cada cop més punyents i naturalment en l'àmbit on primer s'expressen i on es cerquen solucions és en el local, barris i municipis.

Durant el mes de gener consten inscrites a les oficines d'ocupació de Catalunya 633.200 persones amb un increment anual del 7,4%. Algú pot creure que la imposada reforma laboral servirà per res?

S'abarateix i es facilita l'acomiadament, amb extensió dels acomiadaments amb indemnització de 20 dies per  any treballat. O reduint la indemnització per acomiadament improcedent de 45 dies per any treballat a 33.

S'elimina la resolució administrativa en cas d'expedient de regulació (ERO) facilitant així la deslocalització d'empreses, afeblint la capacitat d'intervenció de la Generalitat en temes de política industrial i productiva.

Es faciliten les clàusules de despenjament dels convenis o la modificació substancial de condicions de treball generant inseguretat jurídica i qüestionant el model de negociació col•lectiva.

Els nous tipus de contractació permeten perllongar el període de prova fins a un any, es poden encadenar contractes temporals o d'aprenentatge, o fer hores extres amb contractes a temps parcial. Per tant es precaritza la situació laboral del jovent.

En cap cas aquesta és la via per disminuir l'atur o afavorir un model productiu de futur. La crisi no és la raó d'aquesta reforma, n'és la seva excusa.

Per tot això, el Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposa que el Ple de l'Ajuntament de Mataró des de la sensibilitat que dóna  la proximitat a la nostra ciutadania i des de la més absoluta responsabilitat, demani al Govern de l'Estat:

1.  Que es faci enrere d'aquesta reforma, ja que suposa una agressió als drets de les persones treballadores, sense possibilitar un model econòmic de futur.

2.  Que entengui què les prestacions i serveis socials són un dels elements bàsics per fer front a aquesta crisi, garantint la cohesió social.

3.  Que reconegui el nostre dret com a catalans a dotar-nos del model de relacions laborals que pugui garantir al mateix temps tant els drets de les persones treballadores,  des d'un punt de vista individual i col•lectiu, com una política productiva i industrial al servei de les necessitats d'aquest poble.

No obstant això, el Ple decidirà.

Xavier Safont-Tria i Ramon
Regidor-portaveu del grup municipal de la CUP
Mataró, 27 de febrer de 2012