El problema està en el mercat laboral, no pas en les pensions.

En el proper Ple Municipal presentarem una Proposta en defensa de les pensions públiques:

L’acord assolit entre el Govern espanyol, empresaris i els sindicats CCOO i UGT per reformar els sistema públic de pensions, és perjudicial pels treballadors.

Estem davant d’un retallada de drets socials i davant de la negació d’una pensió digna per a molts joves i moltes dones que avui treballen en condicions d’extrema precarietat.

Aquesta reforma s’aplica en un moment en què les xifres de desocupació superen el 20% de la població activa social, amb una especial incidència en dones i joves.


L’acord de la reforma de les pensions s’ha presentat dient que vol incentivar el treball, donant incentius als qui allarguin la seva vida laboral. S’ha plantejat la revisió l’acord cada 5 anys en funció de l’esperança de vida. També s’ha presentat com a un gran triomf el fet d’introduir la cotització d’un màxim de 2 anys per tenir cura de fills/es, una mesura de la qual també se’n podran beneficiar (amb caràcter de retroactivitat de 4 anys) els becaris.

Emperò, hi ha una sèrie d’acords que són manifestament negatius pels interessos dels i les treballadores i que retallen drets conquerits després de molts anys de lluita:

- L’endarreriment de l’edat legal de jubilació. La vida laboral s’allarga fins els 67 anys (abans 65 anys).
- Dificultar l’accés a la pensió màxima. Cal cotitzar 37 anys per cobrar el 100% ( abans 35 anys).
- Només es podran jubilar als 65 anys amb el 100% aquelles persones que hagin cotitzat 38,5 anys (abans 35 anys).
- Endarrerir la jubilació anticipada. L’edat de jubilació anticipada voluntària s’allarga fins els 63 anys (abans 61 anys).
- Es retalla la renda mitjana de la pensió. S’augmenta de 15 a 25 anys (de forma progressiva) el període de còmput per calcular la pensió.
- Es manté el dret al 50% pensió per tots els qui tinguin un mínim 15 anys cotitzats.
- S’endureix la jubilació parcial.

L’aplicació de la reforma de les pensions significa l’exclusió de moltes persones (joves, precaris, població nouvinguda, dones, autònoms) que en les actuals circumstàncies difícilment assoliran la cotització necessària per tenir dret a una pensió.  Globalment, implica que haurem de treballar més per tenir dret a la mateixa pensió i es torna a fer posar de manifest que la crisi és l’excusa que es fa servir per retallar drets socials i laborals.

Els discurs dominant ha estès i justificat l’alarmisme al•legant motius demogràfics. Però ha obviat que el problema no és que hi hagi massa jubilats sinó que hi ha massa aturats. El problema està en el mercat laboral, no pas en les pensions.
 
Les pensions es paguen amb les cotitzacions dels treballadors (la qual cosa no necessàriament i exclusiva hauria de ser així), ara bé, en la caixa de la seguretat social la clau està en la riquesa produïda, més que no pas en el nombre de cotitzants.

El pretès desequilibri del sistema de pensions (desequilibri que no es té en compte en altres despeses socialment més qüestionables com ara el manteniment de la Monarquia o de l’Exèrcit) és el leitmotiv dels qui han justificat la reforma de les pensions públiques. En realitat, però, aquesta reforma es fa per acontentar els mercats financers internacionals, i simptomàticament es planteja en paral•lel als plans bancarització de les caixes d’estalvi, la qual cosa ja deixa entreveure que hi haurà un drenatge de diners públics, que en comptes d’anar destinats a les pensions es destinaran al negoci de la banca i, particularment, a afavorir els plans de pensions privats.

Davant de la situació creada, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) proposa al Ple l’aprovació dels següents acords:

1.- L’Ajuntament de Mataró manifesta el seu compromís amb el manteniment i la millora del sistema de pensions públic i universal.

2.- L’Ajuntament de Mataró rebutja l’acord de Reforma de les Pensions impulsat pel Govern espanyol.

3.- L’Ajuntament de Mataró traslladarà els acords aprovats al Govern espanyol, al Govern de la Generalitat de Catalunya i a totes les organitzacions sindicals amb presència a la nostra ciutat.

No obstant el Ple decidirà






Xavier Safont-Tria
Portaveu del Grup Municipal de la CUP

Mataró, 31 de gener de 2010