Èxit de la calçotada popular de la CUP


Dues-centes cinquanta persones, mig centenar més que l'any passat, han participat en la sisena calçotada popular de la CUP de Mataró. A la plaça de Santa Anna s'han cuinat i s'han menjat més de 3.000 calçots cultivats a les Cinc Sènies de Mataró. L'eix reivindicatiu d'aquesta calçotada ha estat el decreixement com a alternativa a la crisi capitalista.



Havent dinat, el grup Vol de Gavines ha interpretat una cantada d'havaneres.



MATARÓ PEL DECREIXEMENT

Alternatives a la crisi capitalista



El mode de producció capitalista es basa en el consumisme i creixement sense límits.



Aquest model de creixement ens aboca a la crisi ecològica amb la incessant depredació dels recursos naturals i la destrucció dels ecosistemes. D’altra banda, el consumisme, lluny de millorar la nostra qualitat de vida, ens crea necessitats artificials a partir d’una publicitat massiva i invasiva, del crèdit bancari i la vida limitada dels productes que comprem.



Però els recursos són finits i la desigualtat social és cada cop més insostenible. La crisi actual no és passatgera sinó que qüestiona de soca-rel de la societat capitalista.



Per això, des de la CUP de Mataró, proposem ressituar i repensar plegats l’economia i les nostres vides des d’una perspectiva local i comarcal per donar resposta a problemes que són globals. La nostra alternativa per a la ciutat de Mataró passa per impulsar el decreixement.



Posar fi a la cultura d’usar i llençar, apostant per productes duradors i reparables, impulsar la reutilització, reciclatge, l’intercanvi i l’estalvi.



Posar fi a la incineració de residus (tancar la incineradora) i implantar mesures de residu mínim.



Posar fi la nostra dependència envers les energies fòssils i no sostenibles (petroli i nuclears) i apostar per les energies renovables i netes, l’eficiència energètica i la bioconstrucció.



Posar fi al creixement residencial especulatiu i apostar per l’habitatge de lloguer públic, la rehabilitació d’edificis.



Posar fi al predomini de la mobilitat basada en el cotxe privat, oposant-nos al laterals a la C-32, apostant fort pel transport públic (tren i autobús), adequar la ciutat per a l’ús de la bicicleta i pels desplaçaments a peu.



Posar fi al monopoli i l’expansió de les distribuïdores agroalimentàries i les grans superfícies, promoure el consum responsable i rebutjar els productes transgènics, impulsant la sobirania alimentària, desenvolupant l’espai agrari de les Cinc Sènies (horta amb producte local i de temporada) i apostant per cooperatives de consum i per un model de petit i mitjà comerç.



Posar fi a la competitivitat i l’individualisme, a més de reforçar el teixit associatiu, cal dedicar més temps a activitats com l’educació o l’atenció a les persones amb necessitats específiques.



Posar fi a la dominació patriarcal i a totes les formes discriminació per motiu de gènere i opció sexual.



Posar fi a la minorització del català i de la cultura popular dels Països Catalans.



Posar fi a la precarietat laboral i l’atur, acabar amb l’economia submergida, reduir el nostre temps treball  i repartir el treball (treballar menys perquè treballi tothom).



Posar fi a les externalitzacions, garantir una gestió pública dels serveis públics.



L’aposta pel decreixement és un repte a favor de la democràcia participativa i la igualtat social, les quals no es podran assolir si no resolem la crisi sistèmica (ecològica, alimentària, econòmica, energètica, social i cultural) en què vivim immersos.



Assemblea de la CUP de Mataró

7 de març de 2010