El Ple de Mataró vota contra la consulta d'Arenys de Munt


Els vots dels partits espanyolistes (PSC i PP)  i el doble joc d'ICV han impedit que prosperés la proposta de resolució presentada pel grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) en suport a la consulta per a la independència de Catalunya que se celebrarà el dia 13 a Arenys de Munt.



Xavier Safont-Tria (CUP) Introdueix el debat explicant que històricament al poble català no se l’ha deixat parlar i que ha viscut sotmès a la por, però que ara, amb la iniciativa d’Arenys de Munt ja no té por i vol començar a decidir el seu futur col·lectiu. I ara qui té por és l’Estat. Representa una fita col·lectiva, impulsada des de la base i ara resulta que la por la té l’Estat. Demana que Mataró participi en aquest esdeveniment històric.



Quitèria Guirao (ICV) anuncia vot en contra de la proposta de la CUP i la presentació d’una proposta alternativa, centrada únicament en la defensa de l’autonomia municipal de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Malauradament, rebutja la implicació de l’Ajuntament de Mataró amb el referèndum i ignora el punt de l’acord municipal d’Arenys Municipal que hi fa referència.



Francesc Teixidó (Esquerra), juga amb una postura ambigua i anuncia que votarà a favor de les dues PDR.



Paulí Mojedano (PP) diu que la consulta arenyenca és un conte de ficció davant la realitat de crisi econòmica que vivim i opina que dedicar-se a organitzar consultes per la independència és una pèrdua de temps. Apel·la a la responsabilitat. Considera que la defensa de drets col·lectius sempre acaba en camps de concentració. Diu a Safont-Tria: “No ens faci partícips de les seves pors. La reclamació de més poder empetiteix Catalunya.”



Joan Mora (CiU) critica el populisme del PP. Demana seriositat i cenyir-se a la necessitat de respectar l’acord de l’Ajuntament de Mataró i defensar el dret del MAPA a realitzar la consulta. El poble de Catalunya té dret a tenir Justícia i no a tenir límits. Votarà a favor de les dues propostes de resolució.



Ramon Bassas (PSC) diu, que tot i no compartir la ideologia del MAPA defensa el seu dret a organitzar-se lliurement. Qüestiona l’acord pres pel Ple Municipal d’Arenys de Munt, dient que és un tema il·legal que no resol res i crea problemes (parla d’un circ de radicals). Sentencia: “No hi hem d’anar a fer res aquell dia a Arenys de Munt. No donen suport a cap de les dues propostes”.



Safont-Tria (CUP) manifesta una decepció profunda amb ICV, que ha optat per tirar pilotes fora. Respon a Mojedano (PP) dient que en situació de crisi és normal que aflorin molt més les contradiccions entre Catalunya i Espanya, i recorda que el fet de ser tractats com a una colònia es paga. Esmenta el fet de l’espoli i la incapacitat de gestionar els nostres recursos. I amb èmfasi, recorda que els únics camps de concentració que hi ha hagut en aquest país són els que van aixecar el feixisme espanyol, que és qui ara s'oposa a la democràcia i la llibertat dels Països Catalans. Respon a Bassas (PSC) dient que, efectivament, Catalunya ja no té por i que ara la por la té l’Estat espanyol i comenta que el recurs als jutges per a fer callar la gent acostuma a abocar a l’autoritarisme.



Guirao (ICV), diu que voten en contra dels acords de la CUP, perquè no comparteixen el discurs de la CUP i perquè consideren que el poble català ja parla cada 4 anys quan hi ha eleccions i no té por de res.



Safont-Tria (CUP) explica que la proposta de resolució de la CUP plantejava donar suport a la consulta d’Arenys de Munt enviant una delegació institucional en qualitat d’observadora del procés i lamenta que no s’hagi entès així per part d’ICV.



Resultats de la votació



Proposta de la CUP : 10  a favor (CUP, CiU i Esquerra) / 17 en contra (PSC, PP i ICV)

Proposta d'ICV: 10 a favor (ICV, Esquerra, CiU), 1 abstenció (CUP), 15 en contra (PSC i PP)