Mataró perd més de nou milions d’euros en la venda del solar a El Corte Inglés


El govern municipal ha mentit sobre la suposada compra per part de El Corte Inglés del solar on es volen edificar els grans magatzems. Després de tenir accés a l’escriptura signada el 2 de juny, la CUP ha pogut comprovar que el document signat davant notari no és una compra-venda. Es tracta d’una escriptura on es constata que l’Ajuntament ha incomplert el calendari de tramitació de les figures de planejament i gestió urbanística al qual s’havia compromès en el plec de condicions del concurs. Davant l’incompliment de terminis, es renova l’adjudicació del concurs a El Corte Inglés, i es signa un compromís de futura compra-venda de la Illa VI. Aquest compromís se sotmet a la “condició suspensiva” que en el termini de dos anys s’ha d’haver produït el desmuntatge i trasllat de Can Fàbregas i de Caralt. És a dir, que si no aconsegueixen treure el conjunt catalogat del seu lloc, el contracte queda automàticament suspès.



La CUP de Mataró ha interposat un recurs de reposició contra l’escriptura del 2 de juny de 2009 per la qual El Corte Inglés renova el compromís de comprar a PUMSA per 24 milions d’euros la finca on el govern municipal pretén situar els grans magatzems.



En el recurs la CUP posa en evidència que en aquesta operació l’Ajuntament –l’herari o la hisenda pública municipal–  haurà perdut més de nou milions d’euros, 9.000.0000 €, resultant directament beneficiats per aquesta operació les empreses Naves Biada (vinculada familiarment a l’actual regidor d’Urbanisme) i El Corte Inglés.



Com tothom sap, Residencial Aurum (empresa que ha fet fallida el darrer any) va comprar a Naves Biada SA (l’empresa dels oncles del regidor d’Urbanisme) la finca de 4.803 m2 que ocupa la fàbrica Fàbregas i de Caralt, i que forma part de la parcel·la VI objecte del contracte, per un import total de 16.498.000 € (més IVA). És a dir, el preu resultant per metre quadrat fou de 3.434,93 €/m2.



PUMSA va comprar la resta de les finques de la mateixa illa VI per aconesguir la totalitat del seu domini. Entre d’altres, PUMSA va comprar a l’Ajuntament de Mataró l’aprofitament urbanístic d’una finca de 4.120 m2 de superfície per valor de 7.060.000 €, operació  Per tant, l’Ajuntament va vendre patrimoni públic a 1.713,60 €/m2, la meitat del preu al qual havia venut Naves Biada. Aquest afer està pendent de resolució judicial arran un contenciós-administratiu presentat per la CUP davant els tribunals.



Finalment, PUMSA compromet la venda de la totalitat de l’Illa de 9.629 m2 a El Corte Inglés per un import total de 24.000.000 €. Per tant, el preu de venda de PUMSA a El Corte Inglés és de 2.492,47 €/m2.



Per tant, si tenim com a referència el preu pagat per Residencial Aurum és de 3.434,93 €/m2, resulta que el preu de venda de tota l’illa de 9.629 m2 hauria d’haver estat de 33.075.000 €.



Per tant, PUMSA ha regalat a El Corte Inglés més de 9 milions d’euros, diners públics que el conjunt de la ciutadania ha perdut en benefici d’una empresa privada.



En tota l’operació de Can Fàbregas i El Corte Inglés, els únics que en resultaran benefciats econòmicament són les empreses Naves Biada SA i El Corte Inglés SA.



El recurs interposat per la CUP denuncia que PUMSA compet un frau de llei atès que eleva a públic un Acord d’adjudicació d’una finca que no té res a veure amb la finca objecte del concurs, ja que el projecte de reparcel·lació va ser anul·lat.



La CUP demana que es declari la nul·litat de ple dret i que es deixi sense efecte el compromís de compravenda i que se’n suspengui l’executivitat.