Davant del conflicte del PMU-007 de Figuera Major - Mataró Nord


El passat 7 de maig, coincidint amb la celebració del Ple, dotzenes de veïns i de veïnes de Figuera Major i Mataró Nord es van manifestar amb pancartes i xiulets a davant de l'Ajuntament. Es tracta d'un important col·lectiu veïnal contrari a un Pla de Millora Urbana (PMU 007) que preveu edificar pisos en l'únic solar que resta al barri. Demanen equipaments i sobretot diàleg. No ho han tingut pas fàcil, ja que el PSC ha instrumenalitzat el moviment veïnal fins al punt que s'han hagut de constituir en "plataforma" perquè l'associació de veïns es va negar a cedir-los la paraula per criticar la política urbanística del Govern municipal.



Van plantar-se amb 2.500 signatures dels veïns i veïnes demanant una audiència amb l'Alcalde. Simplement això: que se'ls escoltin. Van haver de demanar a CiU que presentés una pregunta per conèixer els motius pels quals l'Alcalde fuig d'estudi. Van haver de demanar la paraula a través d'una altra entitat ciutadana (l'Associació Cultural Fèlix Cucurull, de la qual algun veí n'és soci). I, finalment, van haver d'aguantar estoicament fins a l'últim punt de l'ordre del dia, per escoltar les explicacions del regidor de Participació, Sr. Carlos Fernández (PSC).



Julián Martínez, en representació del veïnat, va llegir un text on feia un repàs històric de la formació del barri (20 anys enere), va remarcar que no estan en contra dels habitatges socials, però qüestionà que es vulgui hipotecar l'únic solar lliure que hi ha al barri i la denegació de totes les al·legacions presentades pel veïnat. Les seves paraules foren prou aclaridores:



"Només reivindiquem que es realitzi un pla d'equipaments; manifestem la necessitat d'un 'punt de trobada', un casal d'avis, un centre sociocultural, una biblioteca, un CAP, un IES, en definitiva això és el mateix que vostès reconeixen en el Pla Integral de Mataró-Nord, la manca d'equipaments o bé és que encara no han tingut temps per a llegir-se'l?".



Carlos Fernàndez (PSC), va manifestar-los que ja s'havia dialogat i que els veïns i les veïnes no havien presentat cap memòria que justifiqués la reunió amb l'Alcalde i que, després de verificar-les, va dir que només comptaven amb el suport de 625 firmes.Tot i la promesa d'una Audiència pública per parlar dels habitatges dotacionals, el xiulets a la sala deixaren entreveure la profunda decepció pel tarannà prepotent del responsable de Participació Ciutadana del del Govern municipal.





VALORACIÓ DE LA CUP



Des de la CUP considerem que el conflicte veïnal que es viu a Figuera Major i Mataró Nord és una conseqüència clara d'un model de ciutat que es fa d'esquenes a les necessitats actuals dels barris i que tampoc no preveu ni l'impacte ni les futures necessitats d'equipaments que generarà el creixement urbanístic intensiu.



D'altra banda, posem en qüestió la legitimitat dels processos participatius impulsats pel propi Ajuntament en la planificació d'aquest sector i entenem que el fet que es convoqui a corre-cuita una audiència al Centre Cívic de Pla d'en Boet (a l'altra punta de la ciutat), no és una bona notícia ni per les formes en com s'ha fet ni pel context de sobres conegut amb què se solen despatxar aquest tipus "d'audiències públiques".



Passi el que passi, encoratgem el veïnat de Figuera Major -Mataró Nord a mantenir viva la mobilització i les  reivindicacions plantejades.