Aparcament de camions: Rocafonda planta cara al Govern municipal


Recentment, el Govern municipal va anunciar que traslladaria al barri de Rocafonda, un barri densament poblat, l’aparcament il·legal de camions situat a l’entrada de les Cinc Sènies, en sòl agrícola. Precisament,  aquest aparcament  ja fa temps que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) en va demanar la clausura. Per aquest motiu, la CUP va presentar al Ple del 5 de març (punt 28 de l’ordre del dia) una proposta de resolució per demanar el traslladat de l’aparcament de camions a la zona del Rengle, una zona més adequada ja que disposa de més espai i està més ben comunicada, perquè connecta amb els polígons industrials i principals eixos viaris sense que això repercuteixi en la mobilitat interna de la ciutat ni ocasioni molèsties al veïnat.



 El regidor Francesc Melero va explicar que el Govern municipal, davant la mobilització veïnal, va decidir fer marxa enrere dos dies abans del Ple, però en canvi va anunciar que votarien en contra de la proposta de la CUP, tot i reconèixer que estudiarien l'emplaçament alternatiu proposat.  CiU i PP també van fer costat al Govern.



Valoració positiva



El
fet que el Govern s'hagi desdit d'emplaçar l'aparcament de camions a
Rocafonda demostra, altre cop, la importància de la pressió veïnal i de
la denúncia exercida en relació a l'aparcament il·legal de les Cinc
Sènies. En aquest sentit, des de la CUP seguim pensant que aquest
aparcament de camions cal emplaçar-lo lluny de Rocafonda i que l'espai
ideal és a la zona del Rengle. Sigui com sigui, continuarem vetllant
per la millora de la qualitat de vida als barris populars i més
densificats de la cituat i defensarem aferrissadament que es preservi
el sòl de les Cinc Sènies per a usos agrícoles.





 El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, remarcà que la decisió del
Govern municipal d'ubicar l'aparcament a Rocafonda seria un disbarat,
ja que l'indret proposat (terrenys de l'antiga fàbrica CYPP,
posteriorment CSOA La Fibra) afectaria equipaments i zones verdes
promeses al veïnat. Per aquest motiu, la CUP va justificar la proposta
d'ubicació alternativa de l'aparcament a la zona del Rengle.

 

En
aquest punt cal destacar la intervenció de Miquel Torner (en
representació de l'Associació de Veïns de Rocafonda -L'Esperança-
Ciutat Jardí) que va fer notar la inutilitat dels mecanismes de
participació i l'opacitat amb què ha actuat l'Ajuntament. Torner, va
exigir una solució clara i que no sigui contradictòria amb els
continguts de la Llei de Barris i que el govern municipal (que s'ha
mantingut en un constant ara sí ara no) posi fi a les vacil·lacions en
relació al barri i, finalment, va reclamar que es deixi de considerar
Rocafonda com a "traster de la ciutat".








PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT PIPULAR (CUP) PER SER APROVADA AL PLE SOBRE EL TRASLLAT DE L’APARCAMENT DE CAMIONS DE LES CINC SÈNIES

 



Primer, que aquest aparcament ja fa anys que hauria d’haver cessat la seva activitat en terres de conreu, atès, a més de la seva manifesta il·legalitat, que està a l’entrada d’una zona agrícola protegida i que el trànsit intens de vehicles d’alt tonatge crea moltes molèsties.



 

Segon, que l’espai que el Govern Municipal vol destinar a substituir aquest aparcament il·legal és un terreny (antiga fàbrica CYPP) on es preveu construir un centre educatiu. Aquest lloc estava destinat a ser el pulmó verd del barri de Rocafonda i s’hi havien de crear zones verdes i equipaments, segons havien consensuat els veïns del barri i l’Ajuntament. Ara, amb la construcció d’aquest nou aparcament, si s’hi construeix −per més provisional que diguin que serà−, es desvirtuaria l’ús acordat per al terreny i s’incompliria, amb menyspreu dels veïns, allò es va consensuar.



 

Tercer, que el lloc que proposa el Govern Municipal és a tocar d’un parc i una plaça pública. Si tenim en compte que els camions aparquen amb la seva càrrega, que pot contenir materials perillosos com líquids inflamables o explosius, considerem que és del tot inadequat l’emplaçament triat.

Quart, que és evident que cal trobar un lloc alternatiu per a l’aparcament de camions: un lloc ampli que estigui ben comunicat, que no col·lapsi els carrers de la ciutat ni resti equipaments necessaris a cap barri, i que tampoc no ocupi sòl agrícola.



 

Cinquè, que, en canvi, hi ha un indret de la ciutat ideal per a ubicar-hi l’aparcament de camions que ha de ser traslladat: es tracta de la zona anomenada el Rengle.  És un lloc ampli, molt ben comunicat amb les autopistes del Maresme i de Granollers, està situat just a l’entrada de la ciutat de manera que els camions no hi hauran ni d’entrar, es troba a la vora de la principal zona industrial de Mataró (Les Hortes del Camí Ral i el Polígon del Pla d’en Boet), no ocupa zones destinades a la construcció d’equipaments per als barris i no envaeix terrenys agrícoles.



 

Per tot això, la Candidatura d’Unitat popular



 



PROPOSA



 



Que aquest Ple Municipal acordi que l’aparcament il·legal de camions situat a l’entrada de les Cinc Sènies es traslladi al Rengle.