Tripartit de Mataró, punt i final?
El 4 d’abril de 2005, el Sr. Lansó;, llavors director de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) i càrrec de confiança d’ERC, va acusar d’assetjament laboral a l’exregidor i cap de llista d’aquesta formació, sr. Antoni Civit. Aquest afer motivà que l’Alcalde retirés a ERC la direcció de l’IMPEM i que aquest organisme passés a mans del PSC, que acabà designant a la sra. Alícia Romero. Després de la intervenció dels treballadors de l’IMPEM en el ple de l’Ajuntament, la situació del regidor sense cartera Antoni Civit quedà en entredit. Dies més tard, davant la pressió interna d’ERC i les trifulgues amb els socis d’ICV i PSC, Civit cessà i abandonà l’acta de regidor.
El tripartit, tot i l’anunci de transparència tanca files i anuncia una propera remodelació del govern en funció de la persona que elegeixi ERC per rellevar al regidor sortint.
Finalment, després de gairebé dos mesos, el tripartit ha acordat el tercer cartipàs municipal en el que portem de legislatura.Valoració de la crisi de govern i del nou cartipàs.
MANCA DE TRANSPARÈNCIA
La crisi de govern no està tancada, perquè fins ara la ciutadania només ha pogut escoltar judicis morals i no dades i informacions concretes que permetin esclarir la veracitat de les acusacions que pesaven sobre l’exregidor Civit.
LENTITUD
Les disputes polítiques internes del tripartit i d’ERC, en particular, han allargat ineccessàriament la situació de provisionalitat; la qual cosa, de ben segur que ha reprecutit negativament en el servei / atenció a la ciutadania a causa del funcionament de l’Administració local, com a mínim en les àrees més afectades (IMPEM, Esports, Joventut, Dona, Participació).
INESTABILITAT DEL GOVERN I FEBLESA D’ERC
El nou acord de govern municipal, aprovat per PSC, ICV i ERC el passat 24/05/05, és el tercer d’aquesta legislatura. Aviat s’engegarà la maquinària electoral dels partits i per tant, els 4 anys de govern tripartit hauran resultat un cúmul de projectes inacabats com a conseqüències de la intermitència en els càrrecs polítics de responsabilitat i de l’absència de transversalitat el les decisions.
L’únic que funciona de debò és la propaganda i l’autobombo dels partits, tapant-se les vergonyes entre si. Més enllà de l’afer Civit, cal considerar que la inestabilitat és inherent al funcionament d’aquest govern. Al llarg d’aquest últim any han quedat al descobert i damunt de la taula l’actuació vacil·lant del regidor Ivan Pera, al qual hem demanat responsabilitats per la seva concepció elitista i excloent de la participació ciutadana.
Igualment, cal recordar la nefasta actuació de Genís Bargalló al capdavant de Prohabitatge, que més enllà d’haver col·locat al President de la Secció local d’ERC en un càrrec de confiança, encara estem esperant que resolgui els nyaps denunciats pels usuaris dels habitatges de protecció oficial. No creiem que el nou cartipàs doni resposta a aquests problemes.
D’altra banda, a la nova regidora d’ERC, Maria Rosa Cuscó, li correspon el paper galdós de substituir a Ivan Pera, amb la qual cosa ERC i la regidora s’empassen el gripau de la participació ciutadana i reconeixen implícitament la mala gestió de l’IMPEM..
GOVERN DE CONVENIÈNCIES
Amb el nou cartipàs el govern del sr. Baron, tot i que tard i sense la transparència necessària, dóna per acabat l’afer. Malgrat que la crisi s’ha centrat en ERC, s’ha destapat la sumptuosa despesa que reporta per a les arques municipals el manteniment dels diversos càrrecs de confiança, que alhora que serveixen per pagar favors personals també contribueixen al fiançament dels partits polítics.
En aquest sentit, cal exigir que la classe política tingui les “mans netes” i no malbarati els minsos recursos del nostre consistori, que altrament podrien anar destinats a resoldre mancances socials.
UNA ALTRA POLÍTICA ÉS POSSIBLE I NECESSÀRIA
Finalment, cal dir que fins ara, els partits que es diuen d’esquerres i catalanistes, ERC i ICV, han deixat perdre l’oportunitat de fer una política agosarada i transformadora en benefici de les classes populars de Mataró. No sols han contribuït a desprestigiar la política, sinó que han afavorit el reforçament del PSC i, indirectament, de les opcions més conservadores de la ciutat.
Des de la CUP entenem que les intermitències de l’actual legislatura han creat un buit polític que deixa mans lliures als interessos privats i, particularment, a l’urbanisme especulatiu que tant ens amoïna. Per la nostra part, continuarem vetllant per un funcionament participatiu i transparent de la política municipal i, fins a la data de les properes eleccions municipals, procurarem articular una resposta social que estigui en condicions de traslladar i fer efectives les necessitats de la ciutadania al nostre Ajuntament.
Assemblea Permanent de la CUP de Mataró
27 de maig de 2005