Compromís per netejar Mataró de símbols franquistes

- Els veïns i les veïnes hauran de retirar totes les plaques i símbols franquistes abans d’un any, en cas contrari podran ser sancionats.

 

El 18 d’abril de 2017, en la Comissió Informativa de Gestió de l’Espai Públic, el govern municipal va donar compte del compliment del compromís de retirada de les plaques franquistes, afirmant que cap de les plaques detectades es troba en edificis de titularitat municipal i que per aquest motiu no es podia procedir a la seva retirada.

Davant l’intent del govern municipal de fugir d’estudi, els grups municipals de la CUP, VoleMataró i ERC vam manifestar la nostra indignació i vam exigir una determinació política inequívoca per acabar amb la xacra de la simbologia franquista present a molts edificis de la nostra ciutat.

En aquest sentit, la passivitat municipal encara resulta més injustificada, atès que la Llei 5/2017, del 28 de març, d’”acompanyament” dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, ha modificat l’article 190 de la Llei 18/2007 (Dret a l’habitatge) i que tipifica com a sanció lleu la no retirada de les plaques franquistes.

Per aquests motius, els grups de la CUP i VoleMataró vàrem presentar un prec conjunt al Ple Municipal del mes d’abril que, finalment, va ser atès i acceptat pel govern en el Ple Municipal del passat 1 de juny. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Mataró comunicarà a totes les comunitats de propietaris d’immobles de la ciutat on hi ha plaques franquistes l’obligació de retirar-les en el termini d’un any d’acord amb les modificacions de l’article 190 de la Llei 18/2007 (Dret a l’habitatge) i, tanmateix, s’oferirà a col·laborar amb les comunitats de propietaris que vulguin retirar les plaques franquistes.

Des de la CUP valorem positivament la decisió presa pel govern municipal, però advertim que no acceptarem cap més excusa i dilació en la retirada de la simbologia feixista present als carrers de Mataró.

CUP Mataró
Oficina de Comunicació

Mataró, 27 de juny de 2017