Mataró vol celebrar la Fira del Llibre i la Lectura en Català

L’Ajuntament, a proposta de la CUP, impulsarà la Fira del Llibre i la lectura en català amb l’objectiu de promoure l’hàbit lector, fer conèixer l’àmplia oferta de gèneres que tenim a l’abast en català, presentar les darreres novetats i potenciar els autors en llengua catalana, les editorials, les llibreries i la xarxa de biblioteques de la ciutat.

La proposta és un Prec que la CUP ha presentat en el Ple municipal de juliol, amb el suport del Gremi de llibreters de Mataró, i que el govern local ha acceptat.

La promoció i l’accés a la lectura hauria de ser una aposta decidida des de la Direcció de Cultura i la política lingüística municipal. En aquest sentit, el Prec de la CUP proposa implicar diferents agents culturals, socials, educatius i institucionals en la promoció i edició local i comarcal d’una Fira anual del Llibre i la lectura  en Català.

Celebrem que el govern local s’hagi compromès a convocar una reunió amb tots els agents públics i privats implicats en la promoció de la lectura en català per impulsar i celebrar la primera edició de la Fira del llibre en català l’any 2014 o el 2015.

La Fira del Llibre i la lectura en Català podria ser de tres dies: dijous i divendres per facilitar l’anada d’escoles i dissabte per a les d’entitats del lleure i particulars. Una bona època de l’any per fer la Fira seria la tardor, per així complementar la diada de Sant Jordi que es fa cada primavera.

A part dels estands que podria tenir cada llibreria col·laboradora o editorial interessada, caldria un estand per a la xarxa de lectura pública de la ciutat, un altre per a la Institució de les Lletres Catalanes, un altre per fer una exposició permanent (cedida pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya) i un altre per fer xerrades i presentacions d’autors i temes vinculades al llibre en català.

L’aposta per la Fira del llibre i la lectura en català hauria d’esdevenir un referent genuí  del país. Aquesta Fira també seria una eina de promoció de ciutat.

A causa de moltes i molt variades circumstàncies, el mercat del llibre en general viu un moment especialment delicat. També és evident que, encara que hagi augmentat el coneixement de la llengua catalana entre la població, l’ús i el consum cultural en aquesta llengua és molt lluny del que podríem considerar com a normal per a una llengua que vol la seva continuïtat històrica com a idioma de cohesió dels catalans i de les catalanes.

Oficina de Premsa CUP Mataró
11 de juliol de 2014