Mataró es declara municipi lliure de fractura hidràulica horitzontal coneguda com a “Fracking”

El Ple de l'Ajuntament de Mataró de 4 d'abril de 2013 ha aprovat la Declaració institucional presentada per la CUP on es declara Mataró municipi lliure de fractura hidràulica horitzontal coneguda com a “Fracking”. La moció també exigeix al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per iniciar les prospeccions per la tècnica del 'fracking' a Catalunya –tant a l’empresa Montero Energy com a qualsevol altra que ho demani, amb les mateixes finalitats– fins que el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

En aplicació del nou ROM, la moció es va debatre a porta tancada en Junta de Portaveus abans del Ple, i va ser aprovada amb els vots a favor de CUP, ICV, PSC, i PxC, el vot en contra del PP i l'abstenció de CiU.

El text aprovat és el següent:


DECLARACIÓ INSTITUCIONAL QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP CONTRA LA PROSPECCIÓ D’HIDROCARBURS EN L’ENTORN DE LA  COSTA CATALANA I EL FRACKING

L’empresa Montero Energy Corporation S.L ha presentant una sol·licitud a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a diferents municipis de Catalunya i del País Valencià.

Concretament aquesta empresa està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar el subsòl en vertical fins a 5.000 metres i un cop en el subsòl profund, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.

Així mateix, el Govern espanyol ha publicat en el BOE la sol·licitud de l’empresa Capricorn Spain SL de realitzar prospeccions d’hidrocarburs en més d’un milió d’hectàrees de la Costa Catalana, posant en greu perill la salut dels hàbitats, l’economia local, la pesquera i la fauna de la zona, tan importants a l’entorn de la Costa Brava.

El dia 17 de gener la Direcció general de Política Energètica i Mines del ministeri, va fer públic a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la sol·licitud de l’empresa Capricorn Spain SL, filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy, de realitzar projectes de prospeccions sísmiques per a la cerca d’hidrocarburs a l’entorn de la Costa Catalana. Aquestes abastarien més d’un milió d’hectàrees (uns 11.500 quilòmetres quadrats) en una zona que inclou el total de la Costa Catalana i que s'estén fins a 20 kilòmetres de distancia en el punt més proper a la Costa Brava. L’empresa Capricorn Spain SL ha sol·licitat dotze permisos per investigar la possible existència d’hidrocarburs, reserves de gas i petroli a la zona.

Atès que el dia 22 de gener la Dependència d’Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern a Girona, va fer públic en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) de Girona, un anunci pel qual se sotmet a informació pública l'estudi d'impacte ambiental, del projecte denominat “Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, enfront de les costes de Catalunya i Balears”. Aquest projecte, impulsat per l'Empresa Seabird Exploration FZLCC, consisteix en una prospecció sísmica marina 2D, amb l'objecte de confirmar i identificar l'existència de jaciments d'hidrocarburs en el fons del mar i abasta una superfície aproximada de de 37.000 kilòmetres quadrats que s'estenen des del golf de Lleó a les Illes Balears, en el seu punt més proper al Cap de Creus a una distància de 13 quilòmetres i en el punt més proper a la Illa de Menorca a uns 30 quilòmetres.

Els mètodes sísmics de prospecció es realitzaran mitjançant canons d’aire comprimit “Air-guns” capaços de generar ones sonores, emissions acústiques d’alta intensitat, que defineixen l’estructura del sòl i subsòl marí localitzant així els jaciments. Aquests mètodes produeixen una contaminació acústica intolerable per la fauna marina i poden provocar danys físics i de comportament a cetacis, tortugues marines, cefalòpodes i peixos, i en ocasions resultar en encallaments. Cal destacar que la zona de prospeccions és explotada pel conjunt de les confraries de Catalunya, on la pesca és una important font d’ingressos de la zona.

No podem deixar d’esmentar l’impacte que tant les prospeccions preliminars com les futures operacions extractives, tindran sobre el turisme a les zones costeres de Catalunya. Resultant en una imatge negativa que tirarà per terra els esforços que ha fet el sector i les institucions per tal de promocionar un turisme de qualitat que es basa en el preciós patrimoni natural de les nostres costes.

Malgrat que Mataró no és, de moment, un dels municipis on està previst fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking. Creiem que és necessari blindar el municipi davant el possible risc d’una contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal i  defensar la conservació de l’espai natural del municipi  que es podria veure afectat per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien fruit de l’explotació industrial, en cas d’aplicar aquesta tècnica.

Des de la CUP pensem que aquesta activitat només respon els interessos privats d’unes poques persones que perjudiquen a la majoria de la població provocant uns greus efectes ambientals, socials i econòmics en els municipis on s’aplica aquest tipus d’extracció.

Per tot això, que el grup municipal de la CUP proposa que l’Ajuntament de Mataró adopti els acords següents:

Primer. Declarar Mataró com a municipi lliure de fractura hidràulica horitzontal coneguda com a“Fracking”.

Segon. Exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per iniciar les prospeccions per la tècnica del fracking a Catalunya, tant a l’empresa Montero Energy com a qualsevol altra que ho demani, amb les mateixes finalitats; fins que el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

Tercer. Mostrar el rebuig de l’Ajuntament de Mataró a l’atorgament dels permisos d'investigació d'hidrocarburs en la zona de la Costa Catalana.

Quart. Comunicar aquest acord  a la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d’Indústria del Govern de l’Estat espanyol, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i a les entitats impulsores de la proposta.

Xavier Safont-Tria i Ramon
Portaveu del Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Mataró
Mataró, 21 de febrer de 2013