Lluís Companys, memòria viva contra el feixisme

Fem una crida a la ciutadania de Mataró perquè recordi el President Companys en el 75è aniversari del seu afusellament i a què mantingui viva la memòria de totes les persones represaliades per la Dictadura franquista

Lluís Companys, memòria viva contra el feixisme

El 13 d’agost de 1940 els nazis van detenir el President Lluís Companys, que es trobava exiliat a França, i el van extradir i lliurar a les autoritats franquistes. Va ser interrogat i torturat a la DGS de Madrid. El 3 d’octubre va ser traslladat a Barcelona, on el van jutjar en un Consell de Guerra a Barcelona, sota la infame acusació de “rebel·lió militar”. Va ser condemnat a mort i, la matinada del 15 d’octubre de 1940, afusellat al Castell de Montjuïc.

La trajectòria de Companys és una síntesi de l’obrerisme i catalanisme, que es va plasmar de forma clara en la defensa dels rabassaires i en la proclama del 6 d’octubre de 1934.

La guerra de 1936-39, desfermada per un cop d’estat militar de signe feixista, va conduir Catalunya a un període excepcional, en què les forces obreres i sindicals van assumir els buits de poder (militar, ordre públic i judicial) i van iniciar un procés de transformació socialista del país.

El govern del President Companys va rubricar les conquestes revolucionàries d’aquell moment, com ara el Decret de Col·lectivitzacions i, alhora, va salvaguardar el patrimoni cultural i la vida de moltes persones, així com també les institucions d’autogovern de Catalunya.

Els feixistes van afusellar el President Companys, igual que a milers de treballadors i militants d’esquerres, mitjançant la farsa dels judicis sumaríssims, destinats a liquidar físicament els elements més dinàmics de la nostra societat i a inocular la por i el terror a la resta de la població.

L’Estat espanyol mai ha demanat perdó. La democràcia espanyola es va instaurar sobre la base de la impunitat dels crims comesos per la Dictadura (Llei d’Amnistia 46/1977, de 15 d’octubre). Mai s’ha processat als criminals feixistes. Mai s’ha acceptat la revisió i anul·lació dels judicis instruïts pels tribunals franquistes.

En aquest sentit, des de la CUP de Mataró, reivindiquem la memòria del President Companys perquè és la memòria de la Catalunya obrera i popular amb la qual ens identifiquem, i exigim que la nova República Catalana s’edifiqui sobre la base de la VERITAT, la JUSTÍCIA i la REPARACIÓ per a totes les víctimes del feixisme.

Finalment, fem una crida a la ciutadania de Mataró perquè recordi el President Companys en el 75è aniversari del seu afusellament i a què mantingui viva la memòria de totes les persones represaliades per la Dictadura franquista.

Visca la Terra!

Assemblea CUP Mataró
Mataró, 15 d’octubre de 2015

Des de la CUP de Mataró reivindiquem la memòria del President Companys perquè és la memòria de la Catalunya obrera i popular amb la qual ens identifiquem