La CUP vota contra el nou Pla d'Ajust que obligarà l'Ajuntament a pagar més interessos bancaris

Safont-Tria diu que és una 'coça endavant' que hipotecarà Mataró durant molts anys.

La CUP ha votat en contra del nou Pla d'Ajust de 7,8 milions d'euros de l'Ajuntament de Mataró. El Pla s'ha aprovat en un Ple extraordinari amb els vots favorables de CiU i PP, gràcies a les abstencions de PSC i ICV. El Pla obligarà l'Ajuntament a accedir a crèdits per pagar factures pendents i això implicarà nous interessos bancaris a les arques municipals.

El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria ha denunciat que aquest Pla d'Ajust ens arriba imposat des de l'estat espanyol i obligarà l'Ajuntament a accedir al préstec per acollir-se a un pla de pagament a proveïdors per fer front a les factures pendents.

Safont-Tria ha repassat quins són els proveïdors que cobraran de l'Ajuntament a través d'aquest nou pla de pagament:

En primer lloc: Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) amb 2.689.235,19€. Recordem que aquest mateix any Fomento ha extorsionat l'Ajuntament fent xantatge als seus treballadors, tal com va denunciar la CUP.
Segon: SELSA (servei de neteja edificis públics) 1.159.816,21€
Tercer CTSA (empresa privada que gestiona el Mataró Bus): 833.190,78€

A partir el quart, el deute és amb empreses del mateix Ajuntament:
562.056,42€ a GINTRA
462.489,36 AL TECNOcAMPUS
336.398,12€  a PUMSA
153.495.20€ a AMSA.

Això suposa que s'obliga l'Ajuntament a demanar un nou crédit de 1.514.439,1€ i a pagar nous interessos bancaris 'per pagar-nos a nosaltres mateixos'. Diners per pagar factures a unes empreses municipals que ja han estat 'rescatades' pel propi Ajuntament, que en va assumir el deute.

'Si el que volem és la política de la coça endavant, hem de ser conscients que estem hipotecant l’acció política d’aquest Ajuntament durant molts anys', ha reblat Safont-Tria.

S’havia fet una relació inicial de factures pendents de pagament de 9,5M€, ara queden pendents 7,5M€ perquè la resta ja s’ha pagat.

Per la seva banda, la Generalitat deu a l'Ajuntament 7,275M€, però només reconeix un deute de 0,97M€. Ara l'Ajuntament s'haurà d’endeutar 7,5 (factures pendents) menys 0,97 (deute de la Generalitat amb l'Ajuntament) = 6,9M€.

Unes administracions han d’accedir al crèdit per pagar a unes altres que al mateix temps també han d’acedir al crèdit per pagar als seus proveedors. És un cercle on només hi guanya la banca i les administracions públiques s’empobreixen. La CUP ho considera inadmissible i proposa que es comenci per aplicar el 'compte de la vella' i ens estalviaríem aquests interessos bancaris.

El pla d’ajust conté projeccions econòmiques fins al 2023, amb la poca credibilitat que això comporta en un moment de crisi com l’actual o és difícil preveure el que passarà d'aquió a 4 o 5 anys. Des de la CUP considerem que aquest pla d’Ajust no deixa de ser 'un brindis al sol'.

Hi ha coses que segur s’hauran de retocar: com les aportacions de la Generalitat respecte l’IES Biada que amb les polítiques de retallades segur que les aportacions de la Generalitat disminuiran i creiem que s’hauria de contemplar i no es contempla.

Les projeccions en marquen un endeutament que ens planta al 2023 amb un deute viu del 67% amb 81,9M€ de deute. Això sense comptar amb nous ensurts financers.

Això sí, sempre ens quedarà AMSA (Aigües de Mataró SA) per anar repartint dividends per al finançament global de l’Ajuntament. Allò que molts veuen com el dimoni: la gestió, en aquest cas a través d’una empresa pública, resulta que ara mateix és la única que aporta guanys anuals. PUMSA seria un altre cas perquè es va dedicar a fer el joc de l’especulació quan no li tocava.

1. Primera valoració: tornem a finançar les entitats bancàries quan ja han estar rescatades amb diner públic. Perquè hem de pagar un 5,5% d’interessos quan les entitats financeres compren diner al Banc central europeu a un 1% d’interessos?

2. Des de la CUP considerem que aquest deute acumulat i que s’incrementa exponencialment amb el interessos, és un deute il·legítim.

3. Hem de prendre consciència que el deute de 270 milions d’euros del grup Ajuntament és impossible retornar-lo.

4. No volem que aquesta factura social la pagui la ciutadania, no pot ser que perquè les entitats financeres i les pressions d’empreses com FCC al govern del PP espanyol imposi un endeutament que bloqueja el pressupost municipal.

5. Creiem en les polítiques austeres, però no en les dites 'd'austeritat' per retallar els serveis públics. Però necessitem polítiques socials i locals des d’una esquerra disposada a afavorir les classes populars i a fer pagar als cada dia més pocs que acumulen tota la riquesa d’aquest país.

6. La lluita contra el deute és una batalla per a canviar les relacions de poder.

Quan més deute tennim, el nostre Ajuntament és menys sobirà, més depenent, més dèbil i més subdit d’un poder polític i financer que ara mateix no controla.

La CUP no vol ser còmplice d’aquesta política perversa i per això hi ha votat en contra.