La CUP denuncia que l’Hospital de Mataró envia usuaris a la sanitat privada

La CUP ha reclamat que l’Hospital de Mataró es negui a derivar usuaris de la sanitat pública a clíniques privades i que, per disminuir el temps d’espera de les operacions, es reobrin els quiròfans tancats a les tardes a causa de les retallades. També hem exigit que el Consorci Sanitari del Maresme deixi de “tapar forats” del pressupost retallant el sou als treballadors.

La CUP ha fet arribar reclamacions d’usuaris i treballadors de l’Hospital de Mataró al Ple Municipal del mes de desembre. El govern municipal de CiU ha respost de forma ambigua que ja ho defensaran, però no ha pogut garantir ni la reobertura de quiròfans ni que els treballadors recuperin la part del sou a la qual fa dos anys que renuncien per poder quadrar el pressupost.

Prou derivacions de la sanitat pública a la privada

Diferents entitats han denunciat que des de l’administració pública s’està afavorint la sanitat privada en detriment de la sanitat pública.  El mateix Hospital de Mataró truca a usuaris proposant-los que vagin a la sanitat privada en el cas que necessitin una intervenció immediata.

La CUP ha reclamat que el Consorci Sanitari del Maresme es negui a derivar usuaris de la sanitat pública a clíniques i hospitals privats. L’alcalde ha respost que existeixen uns convenis molt antics que així ho estableixen.

Aquesta pràctica suposa una forma encoberta de precaritzar la sanitat pública i convertir els usuaris en clients de clíniques privades. Per què els malalts de Mataró s’han de desplaçar fins a Barcelona o Sant Cugat per operar-se en una clínica privada?

Reobrim els quiròfans tancats
A l’Hospital de Mataró s’han limitat les intervencions quirúrgiques mentre tenim una llista d’espera llarguíssima que supera els 12 mesos en intervencions de pròtesis o traumatologia. Fins el 2010 els 8 quiròfans de l’Hospital de Mataró feien operacions de 8h a 22h ininterrompudament. Ara 6 d’aquests quiròfans resten tancats tarda i vespre.

Els usuaris de l’Hospital de Mataró que necessiten una intervenció abans dels 12-14 mesos d’espera, han d’operar-se pagant una clínica privada.

Davant la demanda de la CUP de reobrir els quiròfans durant el temps que romanen tancats, l’alcalde Joan Mora ha respost, amb poca convicció, que seria desitjable.

Prou retallades de sous als treballadors
L’Hospital de Mataró no rep prou diners de la Generalitat de Catalunya. Els darrers dos anys s’ha pogut equilibrar el pressupost gràcies a que els treballadors de l’Hospital s’han avingut a cedir la seva paga extra de Nadal per poder quadrar comptes.

La generositat de la plantilla no pot admetre que un any més la seva paga extra serveixi per equilibrar el balanç quan des de l’administració no s’ha solucionat el greu dèficit pressupostari que altres hospitals tenen millor resolt.

La CUP ha reclamat que el Consorci Sanitari del Maresme faci les accions oportunes per tal de garantir un pressupost equilibrat sense retallar els sous dels treballadors. El govern de CiU s’ha compromès a fer seva aquesta reclamació, però no ha pogut garantir que els treballadors recuperin la paga de Nadal.


Mataró, 12 desembre 2014

Oficina de premsa
CUP Mataró