Cap a la vaga feminista

La vaga general feminista del 8 de març de 2019 és una diada de lluita clau, una oportunitat per assolir diferents objectius: d'una banda, és una eina per generar espais d'autoorganització i xarxa entre les dones treballadores;  de l'altra, és una oportunitat per mostrar la lluita de la classe treballadora, com són les vagues, com a una eina legítima i útil per desbordar els sindicats grocs i poder donar al feminisme una perspectiva de classe necessària.

La Vaga Feminista és una vaga general de producció i de consum, estudiantil i de cures per exigir la millora de les condicions de vida de les dones de classe treballadora. Això vol dir que aquell dia no anem a la feina, no comprem, no anem a classe i no ens fem càrrec de les feines de casa.

Aquesta vaga és necessària perquè les dones treballadores, en el sistema actual patriarcal i capitalista, patim una opressió que té diverses formes: augmenta la violència masclista, s’accentua la feminització de la pobresa, ens continuen precaritzant les condicions laborals, s’incrementa l’escletxa salarial, continuen les retallades als serveis públics, s’impossibilita l’accés a un habitatge digne, la doble jornada laboral de les dones dins i fora la llar segueix sent una realitat.

Les vagues són una de les eines més útils que les treballadores tenim a l’abast per conquerir els nostres drets perquè posen en escac l’economia i ens permeten pressionar governs i patronals. La vaga de cures va molt més enllà perquè visibilitza la importància de les tasques de cura, que són imprescindibles per al funcionament del sistema econòmic capitalista.

El moviment feminista, conjuntament amb els col·lectius anticapitalistes i els sindicats de classe, considerem que per tenir incidència política cal aturar-ho tot i, per tant, hem de fer una vaga general de 24 hores. Les aturades de 2 hores que convoquen alguns sindicats són una mesura purament simbòlica que només pretén quedar bé i no impulsar cap canvi real.

Enguany, La proposta és denunciar la feminització de la pobresa. I és en aquest sentit que recollim les principals demandes i reivindicacions que cal defensar:

Treballem totes, treballem menys. Salaris i pensions de 1.200 €, millora de les condicions de les treballadores de la llar, combatre l’escletxa salarial i assolir una reducció i compactació de la jornada laboral. Ampliació i millora dels permisos per a la cura de les persones. Exigim la recuperació immediata dels articles en matèria laboral de la llei d’igualtat catalana suspesos pel Tribunal Constitucional.

Impugnar el deute per guanyar en drets socials i millorar les condicions materials de vida de les persones, especialment les dones. Universalització i gestió pública dels serveis de cura i ampliació de la llei de la dependència.

Expropiar els habitatges buits. Apostar per la creació d’una xarxa d’habitatge públic, especialment per a les dones amb risc de pobresa.

Per una educació i una salut 100% públiques i laiques amb perspectiva feminista.

Expulsem l’església catòlica de les escoles i la sanitat.

Exigim la rebaixa de taxes universitàries.

Pels drets de totes, som antifeixistes i antiracistes. Eliminem la llei d’estrangeria i tanquem els CIES. Sortim de la Unió Europea i de l’OTAN.

Dret al propi cos. Avortament lliure, gratuït i segur, i sense límit d’edat, i prohibició de la utilització de ventres de lloguer. Eliminació de la cosificació de les dones.

Abordatge i eliminació de la violència masclista. Pla de xoc contra la violència masclista i per garantir una vida digna i els drets de les dones en risc de feminització de la pobresa, de violència masclista o que l’hagin patida. Especialment, millorem-ne el dret a habitatge i les condicions laborals i socials. Iniciar un pla de lluita contra les formes de violència estructural i del sistema que no permeten les condicions materials d'emancipació de les dones 

Pla de prevenció de la violència masclista. Incloure la perspectiva feminista a tots els nivells de l’educació i en la formació específica de violència masclista per a totes les persones treballadores dels serveis, dels cossos de seguretat, de l’àmbit jurídic i de l’administració pública.

Contra la LGBTIfòbia. Exigim el compliment de la llei i la inclusió de la perspectiva LGBTI a l’educació.

Contra la repressió política i a la llibertat d’expressió, i pels drets democràtics. Exigim el dret a l’autodeterminació per la sobirania de les dones, la fi de la doble repressió. Llibertat preses polítiques i lliure retorn de les exiliades.

Per tots aquests motius el Grup Municipal de la CUP proposa a la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró l’adopció dels ACORDS següents:

  1. L’Ajuntament de Mataró es posiciona a favor de la convocatòria de la Vaga Feminista del proper 8 de març.
  2. L’Ajuntament de Mataró donarà suport a totes les iniciatives i a tots els col·lectius que impulsin la Vaga Feminista del 8 de març a la ciutat de Mataró.

 

 

Juli Cuéllar Gisbert

Regidor portaveu del Grup Municipal de la CUP

 

Mataró, 20 de febrer de 2019

 

El feminisme està lligat a la millora de les nostres condicions de vida com a treballadores.