Arrufat: 'Cal teixir complicitats entre el sobiranisme i els partidaris d'un procés constituent per blindar el procés amb majories vives'

Dissabte 18 d’abril, 140 persones van omplir la sala del Foment Mataroní  a l’acte de la CUP “El full de ruta cap a la independència”, que va comptar amb la participació de Marc Ràmia, cantautor mataroní, i de Quim Arrufat, diputat del Parlament de Catalunya.


Marc Ràmia, va interpretar “No tornaran”  i va versionar una cançó d’Ovidi Montllor i una d’Obrint Pas. Tot seguit, Xavier Safont-Tria, pagès i regidor de la CUP a l’Ajuntament de Mataró, va fer un breu balanç de l’activitat política de la CUP i va agrair el suport rebut. Safont-Tria va tancar la seva intervenció amb cites de record als recentment traspassats Eduardo Galeano i Teresa Rebull, posant-los com a referents de la lluita per un món més just i lliure.


Quim Arrufat va explicar el full de ruta per la ruptura democràtica per la independència que impulsa i defensa la CUP. Va assenyalar l’inici d’un cicle polític amb tres estacions: primera, les municipals; segona, les plebiscitàries del 27 de setembre i,  tercera, les eleccions espanyoles.


Arrufat va remarcar que en un país econòmicament i política intervingut, com és Catalunya, no es pot plantejar que la solució passi per una simple alternança dretes-esquerres. Ser d’esquerres i ser independentista és el mateix projecte. 


Va advertir que els poders fàctics de l’Estat espanyol ja han iniciat el procés de regeneració política per ofegar el procés sobiranista català i els anhels de ruptura democràtica en clau constituent sorgits arreu d’Espanya. En aquest sentit, va vaticinar una ràpida desactivació de l’opció de Podemos, perquè a diferència de la CUP no s’ha gestat com a una alternativa des de baix sinó que ha estat una opció catapultada pels mèdia, que ara mateix estan apostant per l’opció regeneracionista d’ordre que representa Ciudadanos.


Arrufat va explicar que per a la CUP la prioritat és teixir complicitats entre el sobiranisme i els sectors partidaris d’un procés constituent que encara pensen que és possible realitzar-lo dins de l’Estat espanyol.  Va aclarir que la CUP treballa per superar el seu àmbit d’influència i va proposar “blindar” el procés català amb majories vives per tal que el preu de qualsevol intent de tancar en  fals el procés els sigui molt car. Finalment, va pronosticar que si no podem marxar d’aquest estat “el que vindrà serà fosc”.


A continuació, va prendre la paraula Juli Cuéllar, cap de llista de la CUP a Mataró, que va assenyalar que partim de la idea que hi ha “una altra manera de fer i entendre la política”. Va assenyalar els principals eixos polítics i socials del programa municipal de la CUP en urbanisme, habitatge, mobilitat, patrimoni arquitectònic, educació, sanitat i comerç. Va remarcar que la CUP lluitarà per posar fi, abans de 2021, al peatge privat de l’autopista; per municipalitzar els serveis que actualment estan en mans d’empreses privades (MataróBus, brossa, grua municipal, neteja d’equipaments, zones blaves, cementiri), i  per avantposar les necessitats de la ciutadania al pagament del deute. Finalment, va destacar la necessitat que el futur Ajuntament de Mataró compti amb una majoria d’esquerres i favorable al procés constituent de la República Catalana.


A continuació, es va projectar un vídeo amb el codi ètic de la CUP i, Carme Polvillo, número 2, va presentar les persones que formaran part de la llista electoral. L’acte es va cloure amb el desplegament d’una pancarta contra l’acord transatlàntic de comerç i inversions (TTIP) i amb el cant dels Segadors.