La CUP demana explicacions per la destrucció del patrimoni arquitectònic

La CUP de Mataró ha demanat explicacions al goven de Mataró sobre la destrucció de les teulades de dos edificis que formen part del patrimoni arquitectònic de tota la ciutadania: el Cafè de Mar i La Bòvila.

Concretament, mitjançant una instància, la CUP demana el cost en diners públics de la demolició intencionada de les teulades.

La CUP vol que s’investiguin les implicacions dels responsables poítics que van ordenar l’enderroc, i demana que els serveis jurídics de l’Ajuntament estudïin la viabilitat de denunciar els responsables de la destrucció d’aquest patrimoni per malverssament dels diners públics pressumptament emprats en la destrucció de les teulades. També demanem que es valori econòmicament el deteriorament causat fins ara, així com el cost de reparar el dany causat i de tornar a cobrir els edificis.

D’altra banda, també es demana que s’impedeixi d’ara endavant l’”encaixonament” d’edificis singulars, tal com s’està fent amb La Bòvila.

Totes aquetes peticions al govern municipal són fruit de la preocupació de l’assemblea de la CUP per les gravíssimes agressions que està patint el patrimoni urbanístic de la nostra ciutat, i amb especial alarma aquelles perpetrades amb recursos públics.

Aquests actes de terrorisme patrimonial s’han perpetrat amb la única intenció que ningú s’aixoplugui en aquests edificis ara buits, sense calcular que la conseqüència pot ser la destrucció definitiva dels immobles.En el cas de La Bòvila, a mé shi ha l’agreujant de l’”encaixonament” intencionat de l’edifici entre naus industrials de nova construccó que impedirà a la ciutadania actual i a totes les generacions futures tenir mai més una perspectiva d’un edifici irrepetible que és patrimoni històric del nostre passat industrial.

En tots dos casos, el dia que l’Ajuntament es decideixi a fer la “rehabilitació” dels edificis, ens podem trobar davant ridícules situacions com la de l’anomenada “Nau Gaudí”, que té penjat el rètol de “rehabilitació” i s’ha hagut d’acabar construïnt de nou tot l’edifici amb materials diferents als irrepetibles originals degut a l’alt grau de deteriorament de la nau.

O bé ens trobarem davant situacions com la de la Torre Llauder, construcció de l’època romana que va ser enderrocada per l’Ajuntament fraquista per purs interessos especulatius, tal com s’està fent ara amb els edificis esmentats.

Mataró, 22 de novembre del 2004
Oficina de Premsa CUP Mataró


NOTÍCIES DE PREMSA

portalmataro.com: La CUP acusa a l’Ajuntament de 'terrorisme patrimonial' [23-11-2004]