Postura de la CUP davant de la inseguretat i la degradació de la convivència

Postura de la CUP davant de la inseguretat i la degradació de la convivència

  • No hem donat suport a la Declaració Institucional del PSC sobre seguretat ciutadana votada a la Junta de Portaveus de divendres 25 de gener. 
  • Proposem un pla de xoc amb mesures socials i comunitàries més enllà de la mera actuació policial.

Compartim la preocupació per la degradació de la seguretat que es viu en alguns barris de Mataró, però no hem subscrit els acords proposats pel govern perquè les accions que es plantegen són essencialment policials (reforçar la presència de la Policia Local, cobrir les vacants existents al cos i requeriment a Interior perquè augmenti la dotació de Mossos). 

Bona part de les accions proposades són d’obligat compliment per part de l’administració; per tant, tot i que compartim la necessitat de garantir una presència més activa i visible d’una policia de proximitat, pensem que és inútil validar uns acords que ratifiquen allò que és evident, que eludeixen les responsabilitats polítiques del govern municipal i que ho enfoquen tot des d’un prisma policial. 

Ens sembla bé que es vulgui “abordar la inseguretat, amb especial atenció a les persones amb més risc de vulnerabilitat, i a les persones joves, amb programes d’intervenció social, educativa i habitacional”, però ho considerem insuficient i absolutament inconcret perquè aquestes accions no van acompanyades d’unes partides pressupostàries per fer-les possibles. Sense recursos adequats és impossible desenvolupar cap actuació social, comunitària i educativa. En aquest sentit, reclamem un pla de xoc per revertir les situacions d’exclusió i desigualtat que es viuen a barris com Rocafonda i Cerdanyola.

També ens sorprèn desagradablement que no es faci cap esment a la convivència i que tampoc es plantegi com a una acció prioritària la interlocució directa amb l’Associació Veïnal de Rocafonda, les reclamacions de la qual han estat deliberadament ignorades pel govern municipal.

D’altra banda, arran dels fets delictius que s’han produït darrerament, denunciem la instrumentalització que estan fent algunes persones i organitzacions feixistes de la nostra ciutat, així com també la passivitat i la permissivitat amb què actua el govern municipal davant d’aquestes expressions d’odi i xenofòbia. En aquest sentit, advertim que  serem inflexibles i combatrem el racisme tant al carrer com a la institució.

Per últim, traslladem a l’opinió pública les consideracions acordades per l’Assemblea de la CUP sobre la inseguretat ciutadana:

Reflexions d’urgència entorn de la inseguretat ciutadana

Els darrers temps hem vist com s’obria un debat a Mataró pel que fa a la seguretat ciutadana i, paral·lelament, podem observar com ha crescut la sensació d’inseguretat a la ciutat. També s’ha vist —i no és casualitat —, com la ultradreta aprofita els fets per créixer i propagar el seu odi criminalitzant col·lectivament els immigrants. Vet aquí la urgència d’aquestes reflexions, des de l’esquerra anticapitalista, per combatre el seu devastador discurs i alhora aportar solucions d’arrel al problema.

De Cerdanyola a Rocafonda

Barris al centre de la polèmica. Barris on l’extrema dreta busca el conflicte. Barris on l’Ajuntament vol incrementar la presència policial com a única solució.

Barris on els nouvinguts mai han estat un problema. De fet, seria una gran contradicció, donat que són barris que van néixer de l’onada migratòria dels anys 60’; tant legitima com les onades posteriors fins a arribar als nostres dies. Gent vinguda d’arreu va aixecar els barris del no-res, gent vinguda d’arreu els fa créixer més avui. Barris obrers de tota la vida.

I és que la immigració no és el problema d’aquests barris. Sí que ho són les desigualtats socials creixents i la pobresa crònica a la qual es veu avocada la població. La meitat d’aquests barris viu de les engrunes que donen com a pensió als seus habitants més antics, mentre l’altra part es veu avocada a la misèria sistemàticament (sense drets i massa cops amb la complicitat institucional). Una situació perfecte per al conflicte que tant el feixisme com les màfies —tan similars quan s’organitzen —no dubten en aprofitar.

No al racisme - No a les màfies 

Les polítiques d’uns alimenten als altres. Generen més pobresa —material i cultural— i fomenten l’odi entre persones amb els mateixos problemes sistèmics i iguals ganes de tornar a parlar de vida i dignitat a tota la ciutat.

No podem permetre que guanyi el discurs del feixisme, que facin avançar el racisme amb la màscara de la seguretat ciutadana. Perquè amb les seves postures només augmenten les tensions, esperonen la violència i atrapen a les classes populars entre mafiosos i opressors, alimentant la seva roda de poder i sense deixar-nos sortir d’aquest atzucac.

Una ciutat per a totes les persones

La fórmula no pot ser simplement destinar un major nombre d’efectius policials als barris, sinó un conjunt de mesures que transformin la misèria en dignitat. A escala institucional, plans de xoc enfront de la pobresa de tota mena i reconeixement i implementació de drets a tota la ciutadania. A peu de carrer la millor recepta és la solidaritat veïnal.

Per uns barris de totes i per a totes, on poder viure en pau i amb dignitat: davant del crim organitzat que trafica amb les nostres vides, ni un pas enrere; davant del racisme, tampoc.

 

Assemblea de la CUP

Mataró, 25 de gener de 2019