Volem participació ara! Ajuntament de Mataró 2005: un any més sense participació!

El govern municipal de Mataró, el tripartit de PSC-ICV-ERC, ha anunciat que el pressupost del 2005 tampoc incorporarà cap fórmula de participació ciutadana. És a dir, el segon pressupost del tripartit no compleix amb les promeses electorals d’endegar pressupostos participatius, les quals també formen part de l’actual acord de govern.

Fet i fet, el regidor i segon tinent d’alcalde, sr. Jaume Graupera (ICV), ha tornat a repetir la cantarella que ja va anunciar l’any passat, dient-nos que tot s’arreglaria “l’any que ve”.

Davant d’aquesta situació, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Mataró considerem que el govern municipal està incomplint els seus propis compromisos i, encara més, està enganyant l’electoral que el 2003 recolzà aquelles formacions polítiques que, com ICV, feren bandera de la democràcia participativa.

La participació ciutadana en la política municipal és pura comèdia, ja que els consells de participació, els plans integrals dels barris (Rocafonda-Palau i Cerdanyola) només recullen opinions selectives i que en cap cas són vinculants. La prova més clara d’aquesta nul·la voluntat de facilitar la participació són els filtres polítics i burocràtics que té qualsevol ciutadana / ciutadà per formular precs o temes de debat al Ple de l’Ajuntament.

La renúncia del Govern municipal a uns pressupostos participatius, se suma a la nul·la voluntat d’afavorir la creació de canals d’informació transparent, debat obert i de compromís deliberatiu. El més greu, però, és que tot just ara es pretengui impulsar un Programa d’Actuació Urbanística, que dissenyarà el futur de Mataró en matèria d’equipaments, habitatges, serveis... Amb aquesta manera d’actuar, la ciutadania de Mataró es pregunta: “per què cal participar si ja ens ho donen tot pastat?”

La CUP denuncia l’actitud hipòcrita del tripartit de Mataró, perquè durant els anys 2003, 2004 i 2005 ens ha venut el caramel de la participació i mentrestant ha planificat, i segueix planificant, un model de ciutat d’esquenes a la ciutadania. I, per moltes etiquetes que es posin, si res canvia de debò en matèria de participació, ja podem anticipar que el “catalanisme d’esquerres” del tripartit només afavorirà els sectors benestants i els interessos econòmics privats damunt de les necessitats socials de la gent treballadora.

Mataró, 13 de juliol del 2004
CUP Mataró


NOTÍCIES DE PREMSA

capgròs.com: El PP acusa el Govern de practicar un doble discurs i la CUP també qüestiona el govern [15-07-2004]