A Mataró, plantem cara a la Hispanitat

La CUP rebutja la celebració del 12 d’octubre i proposa el canvi de nom de totes les places i carrers relacionats amb la història espanyolista.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Mataró considera inacceptable que els catalans i les catalanes hàgim d’incloure en el calendari festiu la celebració d’una festivitat espanyola i espanyolista com el 12 d’octubre. En aquesta data l’espanyolisme es vanagloria per la “descoberta”, la conquesta i colonització del continent americà que, entre d’altres coses, va comportar l’extermini de milions d’indígenes i l’assimilació lingüística, cultural i religiosa dels qui varen sobreviure a la carnisseria. El 12 d’octubre, altrament anomenat el Día de la Raza, fou institucionalitzat pel PSOE amb el vist-i-plau de la resta de partits polítics amb el nom de Fiesta Nacional.

Des de la CUP, no volem participar ni tenir res a veure amb una festa que rememora la barbàrie humana i que exalta el patriotisme espanyol, excloent i agressiu amb la realitat cultural, lingüística, econòmica i política dels Països Catalans.

Per tot plegat, instem a l’Ajuntament de Mataró a rebutjar públicament la festivitat del 12 d’octubre, fent arribar la protesta a les institucions pertinents. Alhora, la CUP espera que cap membre de l’equip de govern assisteixi o faciliti infrastructures municipals per a la realització de cap acte espanyolista en aquesta data.

Paral·lelament, la CUP proposa l’obertura d’un període de reflexió entorn de les desenes de carrers i places de la ciutat que porten el nom de personatges relacionats amb el discurs i la mentalitat històrica pròpia de l’espanyolisme. Igual que en el seu dia La Rambla o La Riera varen recuperar el seu nom, creiem que ja han passat prou anys com per suprimir del nostre carrerer els noms de Pizarro, Hernán Cortés, plaça Espanya, Alfonso X el Sabio, etc.

En aquest sentit, el 12 d’octubre al matí, la CUP farà una acció simbòlica i rebatejarà el nom dels carrers Pizarro, Hernán Cortés i plaça Espanya, que d’ara endavant seran carrer Despertaferro, carrer de la Momerota i plaça del Parc.Mataró,

9 d’octubre de 2003
Oficina de Premsa CUP Mataró