Mantenim el Callao. Preservem el patrimoni arquitectònic de la ciutat

Davant la intenció del regidor d’Urbanisme, sr. Arcadi Vilert, de mutilar el conjunt de cases d’El Callao, catalogades com a Patrimoni Arquitectònic, la CUP de Mataró ha adreçat un escrit a l’alcalde on se li demana que es posi seny a aquest disbarat urbanístic i que l’Ajuntament aprovi i executi el projecte alternatiu presentat pels veïns de la zona afectada.

Els veïns de les cases del Callao es van adreçar a la CUP per exposar la seva preocupació davant un projecte urbanístic que contempla l’expropiació i l’enderroc dels patis dels habitatges, amb la finalitat d’eixamplar el vial que hi ha entre aquest conjunt de cases i la via de tren.

El mateixos veïns van parlar amb l’Alcalde, Sr. Joan Antoni Baron, i van presentar una opció alternativa, que no ha estat resposta, consistent a suprimir uns pocs aparcament situats al darrera de les cases per poder efectuar l’eixamplament del vial.

Les 14 cases de cós del Callao són un conjunt arquitectònic singular de la nostra ciutat i estan incloses dins del catàleg del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró (DOGC núm.3859, 07/04/2003), que no permet segregar-ne cap part ni modificar-ne la volumetria (inclosos els pati o eixides).

Davant la situació d’incertesa creada amb el futur de les cases del Callao, la CUP fa seva i trasllada la preocupació veïnal per la destrucció del patrimoni arquitectònic i cultural de la nostra ciutat i demana a l’Alcalde, Sr. Baron i als consellers delegats d’Urbanisme (Sr. Arcadi Vilert), de Mobilitat (Fermí Manchado), de Cultura (Sr. Jaume Graupera) i de Ciutat Sostenible (Sra. Quitèria Guirao), que responguin:

• Contemplen l’enderroc (total o parcial) dels patis de les cases de cós del Callao?

• Han estudiat solucions alternatives?

• Dialogaran i arribaran a un acord satisfactori amb els veïns afectats?

• Pensen complir la normativa legal pel que fa les cases de cós del Callao incloses dins del catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Mataró?

• L’augment del trànsit de cotxes, molts dels quals eviten la carretera passant pel passeig marítim, és una política de mobilitat sostenible?

És per tot això que la CUP ha sol·licitat a l’Alcalde de Mataró:

Que s’aprovi i s’executi la proposta, factible i ranoable, presentada pels veïns i que consisteix a eixamplar el vial per la banda dels aparcaments de la vorera de muntanya enlloc de per la banda de les cases catalogades. Aquesta proposta, a més de ser més econòmica, preserva íntegrament el conjunt de cases i alhora evita que el passeig Marítim sigui utilitzat com a via ràpida alternativa a l’avinguda del Maresme.

Que es prenguin les mesures pertintents, inclosa la requalificació com a zona residencial, per tal de garantir el manteniment d’aquest conjunt arquitectònic com a patrimoni de la ciutat. La qualificació residencial garantirà el control social de la zona, que d’altra manera podria esdevenir un focus de marginalitat.

D’altra banda, la CUP ha ofert als veïns afectats el seu suport i col·laboració en qualsevol tipus de mobilització popular que calgui fer per a defensar el nostre patrimoni.

Mataró, 6 d’abril del 2006


NOTÍCIES DE PREMSA

• capgros.com: Els veïns del passeig del Callao temen que els retallin els patis [04/04/2006]

• capgros.com: La CUP també reclama que es preservin les cases del Callao [06/04/2006]

• portalmataro.com: Els veïns del Callao lluiten per mantenir el barri tal com és [07/04/2006]