La calçotada contra l'especulació urbanística es consolida en la segona edició

Malgrat la inestabilitat meteorològica, cap a dues-centes persones han participat en la segona calçotada popular contra l'especulació urbanística aquest el diumenge 19 de febrer a la plaça de Cuba. La nota musical l'hi ha posat el grup d'acordionistes La Vallesana, mentre que el militant de la CUP Joan Jubany ha fet un parlament en defensa de la identitat i la personalitat arquitectònica del Centre i l'Eixample, amenaçada pels massius enderrocs de cases de còs i la substitució d'equipaments públics pel formigó de blocs de pisos.

La CUP ha muntat una exposició sobre urbanisme i mobilitat a Mataró, que ha suportat la pluja d'abans de la calçotada però no ha resistit la ventada que ha acompanyat l'acte. La desena d'acordionistes de La Vallesana han amenitzat la festa amb cançons populars i tradicionals de la nostra terra, però els protagonistes de la trobada han estat els calçots cultivats a les Cinc Sènies de Mataró i engolits a la plaça de Cuba.

Joan Jubany, de la CUP de Mataró, ha fet un parlament tot denunciant la política municipal d'enderrocs sistemàtics de cases de còs (de baix més pis), que són substituïdes per blocs de pisos de baix mes tres. Jubany ha esmentat que el mateix regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert (PSC-PSOE) ha xifrat públicament en 500 els nous minihabitatges que s'edifiquen cada any amb aquest sistema que ell anomena "reciclatge" i que des de la CUP considerem que implica l'aniquilació de la identitat i personalitat arquitectònica dels barris del Centre i l'Eixample.

Tampoc han faltat crítiques al Pla d'habitatge 2005-2015 que el tàndem Genís Bargalló-Sergi Penedès (ERC) estan redactant des de l'Ajuntament. Aquest pla preveu la destrucció de milers de cases de còs (que ells anomenen "teixit vell") per a subsitiuïr-les per blocs de minipisos de 30 metres quadrats. Entre d'altres mesures, el Pla preveu l'enderroc i "substitució" de 305 habitatges cada any fins al 2015, per així poder encabir els fins a 140.000 habitants als quals vol arribar el govern municipal en pocs anys.

El portaveu de la CUP també ha denunciat la política municipal de substitució d'equipaments públics per blocs de pisos, i ha posat exemples com l'anomenada "operació Sala Cabañes", que preveu soterrar el teatre i treure'n la pista de bàsquet i l'escola Balmes, per a poder fer pisos en tota la "pastilla", "jugant" també amb el Pati del Cafè Nou, patrimoni de la Unió de Cooperadors. Jubany ha recordat que Mataró, quan era molt més petita que ara, havia arribat a tenir vuit teatres i moltes sales de cinema que ja s'han perdut per sempre. Ha explicat que, en el pressupost d'aquest 2006 l'Ajuntament ja preveu aixecar blocs de pisos al carrer Cristina i al carrer Meléndez en dos dels locals del patrimoni cooperativista requisat pel franquisme, dels quals recentment s'ha recuperat la propietat. Aquesta política especulativa s'està executant sense cap mena de fre i ben aviat el més antic que quedarà als carrers del Centre i l'Eixample seran, precisament, els noms dels carrers.


NOTÍCIES DE PREMSA

• capgros.com: La CUP critica el model de creixement de la ciutat tot menjant calçots [21/02/2006]