Incident al Ple protagonitzat pels regidors del PP contraris a la unitat de la llengua catalana

Tres regidors del PP han fet un nou numeret tot aixecant-se iradament i abandonant la Sala de Plens de l’Ajuntament de Mataró quan el regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria explicava que la comunitat científica reconeix que el català i el valencià són la mateixa llengua.

L’incident protagonitzat pels regidors del PP s’ha produït durant el Ple Municipal del 3 de juliol mentre el regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria defensava la unitat de la llengua catalana. Més de la meitat del Grup del PP s’ha aixecat iradament de les seves butaques i ha abandonat la Sala de Plens. Un dels regidors espanyolistes ha insultat a cau d’orella el regidor de la CUP quan passava pel seu costat.

El PP havia presentat un prec per demanar que l’Ajuntament de Mataró editi els elements publicitaris de manera trilingüe en català, espanyol i anglès, especialment pels “veïns” valencians, aragonesos i francesos. El regidor de la CUP ha deixat en evidència que al PP no li preocupen les llengües, sinó espanyolitzar la ciutat de Mataró en la línia marcada pel seu ministre Wert.

Safont-Tria s’ha adreçat als regidors del PP tot dient-los “Insinuen que el català central que es parla a Mataró i que el valencià són llengües diferents? Si us plau, els demanaríem un cert rigor i un cert respecte a la nostra llengua (fins i tot l'Acadèmia Valenciana de la Llengua reconeix la unitat entre aquestes dues variants del català...). Els recomanem, posats a fer el ridícul, en tot cas, que fem una versió en 'català' i una versió en 'valencià' perquè descobreixin que es tracta d'una mateixa llengua...”.

La CUP valora positivament que el govern rebutgés al Ple el prec del PP. En tot cas, l'Ajuntament de Mataró, ha de valorar en cada cas quina informació s'ha de facilitar en altres llengües, sempre, és clar, que es tingui present que el català ha de ser la llengua de referència.

El català, a més, és una llengua que, quan s'escriu, és molt fàcil d'entendre per parlants d'altres llengües romàniques, com el castellà o el francès… i no cal dir que per als valencians no cal traduir res.

Grup municipal de la CUP Mataró
9 de juliol de 2014