Festa al Cel? No, gràcies!

La CUP s’oposa a la Festa del Cel pel seu elevat cost econòmic, perquè no es recuperarà la inversió, perquè l’aviació no té cap vinculació amb la ciutat, pel seu contingut militarista i espanyolista i per la contaminació del medi ambient. La promoció de la nostra ciutat s’hauria de fer amb un esdeveniment de i per a Mataró. Proposem la celebració d’una consulta popular per decidir quina festa voldríem els mataronins.

Xavier Safont-Tria i Omar Diatta han explicat en roda de premsa els deu motius de la CUP per estar en contra de la Festa del Cel:

1. En l’actual context de crisi econòmica i retallades en els serveis bàsics per falta de pressupost, considerem un despropòsit destinar uns 250.000€ a un espectacle aeri. Bona part d’aquests diners marxaran volant i no revertiran en els ciutadans de Mataró.

2. L’espectacle comptarà amb la participació d’avions civils però també d’avions de guerra. La presència militar a la ciutat no encaixa amb la imatge d’una ciutat que defensa els valors de la pau i que es declara majoritàriament antimilitarista. Aquest no és el model de promoció de ciutat que volem per Mataró.

3. Fa setanta cinc anys l’exèrcit franquista ocupava la ciutat de Mataró enaltint la bandera espanyola. No volem que la Força Aèria Espanyola passegi la “rojigualda” pel cel de Mataró. A molts ciutadans i ciutadanes ens ofèn l’ostentació dels símbols imposats per la força.

4. Les xifres de visitants no són tan elevades com diuen. Els darrers anys ha disminuït el nombre de visitants a Barcelona i el col·lectiu “Contrastant” desmenteix les inflades xifres oficials de visitants.

5. Estem en contra la privatització de la gestió pública: la producció tècnica de l’esdeveniment s’ha adjudicat i es gestionarà a través d’una empresa privada especialitzada en espectacles aeris.

6. La crisi ecològica global, el canvi climàtic i la progressiva escassedat de recursos combustibles fòssils desaconsellen l’ús innecessari i superflu de carburants. Aquest acte suposa un nou malbaratament ambiental estimulat  amb diners públics.

7. Aquest espectacle aeri no respon a cap reclamació popular i no s’ha consultat a la ciutadania.  La Festa del Cel és un canvi de cromos entre els alcaldes Convergents de Barcelona, Xavier Trias, i de Mataró, Joan Mora. La idea no és genuïna i peca de poca originalitat: és la còpia d’una festa que ja es feia a Barcelona: no podem gastar 250.000€ per acabar essent el pati del darrera de Barcelona.

8. Mataró no té cap vinculació cultural, social ni econòmica amb la indústria aeronàutica. Ens oposem a fer de Mataró una ciutat “marca blanca” de Barcelona.

9. La inversió tindrà un impacte econòmic focalitzat als establiments del port i els instal·lats al Passeig Marítim, però posem en dubte que arribi a beneficiar notablement la majoria de negocis de dins la ciutat.

10. Qüestionem que es pugui recuperar la inversió de la Festa del Cel amb l’activitat econòmica que aquesta pugui generar.

Mataró té dret i li pot interessar celebrar una esdeveniment de ressò mediàtic tal com fan altres ciutats?
Creiem que sí, però s’haurien de defensar i potenciar els actius que tenim com a ciutat i amb un pressupost que realment reverteixi en l’economia local.

Girona fa la setmana de les flors, Lleida l'aplec del cargol, Valls les calçotades… i Mataró?

S’hauria d’obrir un debat de ciutat valorant les diferents propostes que puguin sorgir. Nosaltres ja tenim una idea original però la presentarem el dia que pertoqui perquè no volem que ens robin la idea.

Mataró, 22 de setembre de 2014