El jutge absol els quatre activistes antifeixistes denunciats per la regidora de PxC Mònica Lora

Queda provat que Lora va mentir en la seva denúncia i que els militants antifeixistes van participar en l’acte fent ús del dret de llibertat d’expressió.

El jutge ha absolt els quatre membres d’Unitat contra el feixisme Mataró-Maresme (UCFR) jutjats el passat dia 22 de gener a la nostra ciutat: Esteve Martínez, Carles Spa, Joan Jubany i Juliana Bacardit. Estaven acusats d’haver atemptat contra la dignitat i l’honorabilitat de Mònica Lora, regidora de PxC a l’Ajuntament de Mataró.

En la sentència, el jutge explica que no ha quedat “acreditat que proferissin insults o increpessin de cap manera Mònica Lora”, i reconeix que la presència dels acusats en l’acte reivindicatiu d’UCFR “tenia com a única finalitat mostrar el seu desacord, de forma pacífica i pública, amb la que consideraven una campanya discriminatòria”. La pròpia sentència recull, textualment, que “els fets es produeixen en l’exercici del dret de reunió (...) i en el desenvolupament de la llibertat d’expressió en el marc de la defensa de postures polítiques i militàncies socials”.

En la sentència, el jutge reconeix que l’acte organitzat per PxC anava “destinat a la recollida de llibres per als nens de casa, en clara contraposició als nens dels estrangers, base de l’ideari polític del partit esmentat en el qual es propugna un tracte desigual i l’element diferencial del qual radica en la nacionalitat de les persones”.

Durant el judici, tal i com es recull a la sentència, va quedar provat que “cap dels tres testimonis proposats van poder afirmar que els denunciats presents en el judici proferissin insults o amenaces cap a la denunciant”, i també que “la reunió de persones era ordenada i pacífica, sense que hagués presenciat en cap moment insult o amenaça”. Per tant, queda constatat que la regidora de PxC, Mònica Lora, va mentir en la seva denúncia.

El jutge considera que “els denunciats es trobaven exercint el dret de manifestació i la llibertat d’expressió (...). Per això, l’actuació d’aquests mateixos queda plenament emparada pel legítim exercici dels seus drets constitucionals”. En conseqüència, els quatre activistes antifeixistes han quedat absolts de la falta d’injúries de la qual eren acusats.

Malgrat que des d’UCFR celebrem l’absolució dels acusats, lamentem que el jutge no hagi condemnat Mònica Lora a pagar les costes del judici. Això suposa que surti gratis a la regidora de PxC fer un ús abusiu dels recursos públics per fer-se propaganda política.

Mataró, 4 de febrer de 2015