El govern reconeix que el 'Contracte Mataró' no respecta els drets dels treballadors, tal com intuïa la CUP

Tal com sospitava la CUP i també havia denunciat el sindicat COS, el 'Contracte Mataró' no s'ajusta a la legalitat en matèria de drets laborals de les persones treballadores. La CUP ho ha preguntat al Ple Municipal del mes de setembre, i les respostes del regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey (CiU) han confirmat que l'Ajuntament ha demanat un informe i està disposat a 'fer els canvis que calgui' perquè ja intueixen que no s'ajusta a la llei.

També hem preguntat quants 'Contracte Mataró' s'han signat i el govern ha reconegut que a data d'avui cap persona s'ha ha acollit a aquesta 'mesura de xoc' que havia de 'impulsar la recuperació de la confiança dels ciutadans, l’enfortiment del teixit productiu i la creació d’ocupació'.

La CUP considera que tot això no es crea amb bones paraules i encara menys augmentant retallades als drets laborals. Caldria fer una crítica, qüestionar i cercar alternatives a l'actual sistema capitalista que genera la crisi i les desigualtats socials.

L’anomenat “Contracte Mataró”, es va presentar el passat mes de maig com a iniciativa sorgida des del Consell Econòmic i Social de Mataró, que havia de ser una 'mesura de xoc' per disminuir la desocupació a la capital del Maresme. Es tracta d'un model de contracte, consensuat per quasi tots els grups municipals de l'Ajuntament (excepte la CUP), pels sindicats CCOO i UGT i pel sector empresarial. El nou contracte va dirigit especialment al col·lectiu de persones a l’atur i en situació límit, que a Mataró són unes 7000 persones.

Al seu moment la CUP ja va considerar que les iniciatives del Consell Econòmic i Social estaven condemnades al fracàs perquè no contemplen alternatives que superin l’actual model de crisi capitalista.

Des de la CUP teníem dubtes sobre la legalitat formal d’aquest “Contracte Mataró” i així ho havíem manifestat en la darrera reunió del Consell Econòmic i Social. També considerem que no aporta solucions sinó més precarietat laboral.

Compartim la necessitat i la urgència d’intervenir per a cercar solucions a l’actual situació d’atur, però no compartim les propostes que retallen drets laborals.

El “Contracte Mataró” és d'un any de durada, de 20 hores a la setmana més 10 de formació, a raó de 7.000 euros anuals bruts repartits en 14 pagues (salari d’uns 400€/mes inferior a la Renda Minima d'Inserció). Els contractes tan sols es podran fer amb treballadors i treballadores inscrits a Mataró com a demandants d’ocupació de llarga durada i majors de 44 anys. Són contractes d’obra i Servei.

NOTÍCIES DE PREMSA:

· Mataró Ràcio. El 'Contracte Mataró' pendent de dictamen de la Comissió Jurídica Assessora