Demanem explicacions pel desallotjament de La Drogueria i denunciem el projecte especulatiu

Dilluns 12 de juny, a les 6 del matí, un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra i de la policia municipal han executat la sentència judicial que ordenava el desallotjament del CSOA la Drogueria i dels dos habitatges “okupats”, coneguts com a Cal Motxo i Can Txepes.<p>Des de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Mataró volem fer les següents consideracions:
</p>
<p>- L'okupació dels immobles de l'illa de Can Cruzate, propietat de l'empresa municipal PUMSA, ha posat en evidència la manca d'espais destinats a usos socials al centre de Mataró. PUMSA i el govern municipal, han perferit que les cases restin buides i obviar el dret a l'habitatge i la tasca social que s'hi ha desenvolupat. Considerem totalment innecessari el desallotjament en el moment actual, quan encara no hi ha un projecte per a l’illa de Can Cruzate. Què hi guanya la ciutat deixant buits i inutilitzats uns edificis que no tenen cap ús definit?
</p>
<p>- Tot i que la sentència judicial només feia referència a l'immoble okupat de la Drogueria, els Mossos en una actuació de dubtosa legalitat han tirat pel dret i han desallotjat les dues vivendes del Carreró (núm. 26 i 28), la qual cosa posa en evidència la pressa que té el tripartit municipal per enderrocar els edificis (alguns amb una singularitat arquitectònica irrepetible) i començar l'operació especulativa dissenyada per a l'illa urbana de Can Cruzate. Cal destacar que es va haver de parar els peus als Mossos d’Esquadra quan començaven a destruïr l’edifici històric de La Drogueria.
</p>
<p>- El desplegament i l'actuació policial, durant el desallotjament i al llarg del dia, han estat desmesurats i fora de lloc. S'ha provocat un gran ensurt entre el veïnat, s'han produït situacions de violència gratuïta per part dels cossos policials (cops, puntades de peu...) i, a la tarda, dues persones que "presumptament acudien a la concentració de protesta" han estat identificades a l'estació de tren i retingudes pels Mossos i “fitxades preventivament” en una actuació clarament il·legal. L’actuació policial d’ahir només aporta crispació i ostentació gratuïta de força en un moment en què no és necessaria. La funció dels cossos policials és evitar la violència o generar-la? La CUP comparteix la sensació d'indefensió manifestada per molts ciutadans i ciutadanes i davant l'actuació policial i exigeix explicacions a Ramon Bassas, regidor de Seguretat de l'Ajuntament.
</p>
<p>- Finalment, la CUP se solidaritza amb els i les membres del col·lectiu del CSOA la Drogueria i dels habitatges okupats de Cal Motxo i Can Txepes, i anima el jovent i la ciutadania a seguir lluitant per fer efectiu el dret a un habitatge i a espais de sociabilitat al marge de la lògica especulativa del capital.
</p>
<p>Mataró, 13 de juny de 2006</p>