Clam al Ple Municipal per aturar el creixement residencial

El Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró de dijous 7 de juliol va tornar a mostrar el tarannà arrogant dels membres del govern tripartit de Mataró. Al llarg dels 50 punts de l’ordre del dia van anar acudint diferents col·lectius de la ciutat, alguns varen poder parlar i d’altres ni tan sols entraven dins dels paràmetres assumibles per l’oposició de dretes. En qualsevol cas els regidors i les regidores, es limitaren a escoltar estoicament, però tot seguit retornaven als tràmits tècnics, la qual cosa esgotà el temps i la paciència dels i les assistents; no en va, el pla acabà a dos quarts d’1 de la matinada.

La CNT es va presentar al ple amb uns cartells on s’hi llegia “La llibertat d’expressió no té preu”, per denunciar la multa de 120€ que els ha imposat l’Ajuntament, igual que a la CUP, en virtut de la normativa de convivència ciutadana, que curiosament no preveu l’habilitació d’espais de lliure expressió per a les entitats. Potser és que sobrem?

CiU va formular un prec sobre “el futur urbanístic de la ciutat”, on interrogà directament al regidor d’urbanisme, Arcadi Vilert, per saber quin era el sostre d’habitants previst pel govern. Tot seguit es van alternar les 4 intervencions dels col·lectius que integren la Xarxa per un Mataró Habitable.

Xavier Safont-Tria, de la Unió de Pagesos, va prendre la paraula i va denunciar el tripartit d’haver trencat del l’equilibri territorial debatut en anterior plans urbanístics i va remarcar que l’existència d’un espai agrari és vital per a la supervivència de la pagesia.

Pere Boix, del col·lectiu ecologista Codesema, va resumir les reflaxions i aportacions de la Xarxa d’Entitats i tot seguit va denunciar les martingales del PAUM, que un cop es retirà també es retirà la promesa de l’alcalde d’obrir un debat ciutadà, sense que això hagi suposat una modificació del plantejament especulatiu i de creixement sense límit. Boix va predir que si el govern no modifica el seu tarannà, toparà amb l’oposició ferma de les entitats de la Xarxa.

Carme Polvillo, de la CUP, va centrar la seva intervenció en remarcar la manca de participació ciutadana i en l’actitud poc atenta del govern envers les entitats, que tinguin o no representació institucional mereixen ésser escoltades. En aquest punt va exemplificar-ho amb la negació del dret a parlar a les noies del casal Xerinola de Cerdanyola (que varen repartir manifestos i desplegar una pancarta). Finalment, va demanar que es paralitzessin tots els projectes de creixement residencial si abans no es garantia la impliació ciutadana en una decisió tant determinant pel futur de la ciutat.

Antonio Ruiz, d’AVdM, va destacar la importància de garantir un equilibri entre els sectors productius de la ciutat i que cal donar preeminència a la participació democràtica de la ciutadania.

La intervenció del regidor d'Urbanisme Arcadi Vilert es va limitar a respondre a les qüestions de CiU, ignorant les demandes anteriors de paralització del creixement residencial i d’obrir un debat transparent i particiatiu. Vilert va dir que no entenia perquè algú es podia esgarrifar si Mataró assolia la xifra de 145.000 en els propers anys, atès que això ja estava previst en plans urbanístics anteriors i va sentenciar la posició del tripartit: el “creixement és indeterminat i no podem donar una xifra”, a qui volen enganyar?