Benvinguda tortuga. Defensem el medi marí i costaner!

Estem d’enhorabona perquè fa uns dies una tortuga babaua, una espècie protegida i en perill d’extinció, va recalar a la platja de Sant Simó i va pondre 173 ous a la sorra. Més enllà de l’anècdota, aquest fet posa de manifest que el litoral de Mataró és molt més que un espai d’oci. No obstant això, el recurs a un model d’usos  limitat al turisme de sol i platja, junt amb la draga de sorra o la proliferació de ports recreatius són factors negatius que amenacen la riquesa de l’entorn natural marí del Maresme. 

 

L’arribada de la tortuga és un motiu de reflexió i ens serveix per plantejar el següent:

  1. Celebrem que a les platges de Mataró arribin tortugues marines, una circumstància que contrasta amb la draga de sorra, una praxi cara, ineficient i que ara mateix està destruint l’entorn marí de diversos municipis del baix Maresme. Considerem imprescindible posar fi a la draga i endegar una política pública que limiti i ordeni els usos en el medi marí i costaner per tal de recuperar els hàbitats en regressió i assegurar que facin una funció de connectors biològics.
  2. Per aquest motiu, exigim una política més activa de l’Ajuntament de Mataró, ja que fa 2 anys el Ple municipal va aprovar una proposta de la CUP per renaturalitzar un tram de la platja de Sant Simó, una iniciativa que, malauradament, encara no s’ha desenvolupat. Tan difícil és senyalitzar l’entorn d’aquesta platja amb plafons explicatius? Tan difícil és restringir usos i accessos? Tan difícil és preservar el nostre litoral?
  3. Finalment, volem expressar els nostres dubtes referents a la manipulació dels ous del niu i posterior retirada de 40 d’aquests que resten custodiats per una entitat de gestió privada. Coneixedors de que l’equip tècnic de fauna no comparteix aquesta decisió, reclamem que es donin les oportunes explicacions de quins avantatges suposa això per aquests ous respecte els que resten enterrats al lloc de la posta i també de quina és la supervivència estimada d’uns ous enterrats amb una sorra compactada per humans i no per la tortuga femella. Exigim un compromís escrit de que la totalitat de les cries nascudes vives, ara ubicades al CRAM del Prat del Llobregat, siguin alliberades en el moment de néixer.
  4. Ens congratulem de que l’Ajuntament compti amb el suport d’entitats locals i que cerqui la complicitat de la ciutadania de la comarca per a realitzar tasques de voluntariat que suposen protegir els ous durant gairebé dos mesos. Demanaríem que aquesta complicitat sigui també volguda alhora de desenvolupar una estratègia de cogestió del medi marí i costaner.       

Assemblea de la CUP

Mataró, 20 de juny de 2018

Fa 2 anys el Ple municipal va aprovar una proposta de la CUP per renaturalitzar un tram de la platja de Sant Simó, una iniciativa que, malauradament, encara no s’ha desenvolupat.