Mataró consultarà la ciutadania sobre l’adhesió a l’AMI

Es tracta d'una proposta de resolució presentada per la CUP i aprovada al Ple de setembre.

Mataró consultarà la ciutadania sobre l’adhesió a l’AMI

El Ple de l'Ajuntament de Mataró ha acordat organitzar una consulta popular sobre l'adhesió de la ciutat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Es tracta d'una proposta de resolució presentada per la CUP i aprovada al Ple de setembre.

El Ple de setembre va refusar l’adhesió directa de Mataró a l’AMI, tal com proposaven CiU i ERC, perquè l’Alcalde, Sr. David Bote, va exercir el seu vot de qualitat per desfer l’empat (12 a favor, 12 en contra i 3 abstencions). No obstant això, no va poder evitar que el Ple aprovés la proposta de la CUP d’organitzar una consulta perquè la ciutadania decideixi si aprova l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Ara, el govern municipal de PSC i CiU té noranta dies (tres mesos) per complir aquest acord, aprovat per majoria absoluta al Ple de setembre, amb els vots de CiU (5), ERC (4), CUP (2), VoleMataró (2), ICV-EUiA (1) i la regidora no adscrita (1). És a dir, quinze vots enfront dels dotze que va sumar el bloc espanyolista integrat pel PSC (6), C’S (3), PP (2) i PXC (1).

La Sra. Núria Moreno (PSC) va rebutjar l’AMI i va dir que el seu partit aposta per recosir Espanya, tot i que les recents declaracions vexatòries de dirigents del socialisme espanyol semblen desmentir-ho. D’altra banda, seguint el guió del NO, va afirmar que consultar a la ciutadania no s’ajusta a la legalitat.

El Sr. José Manuel López (PP), en una llarga intervenció, va dir que aquest tema no tenia interès i, després de negar la situació d’espoli i opressió nacional, va afirmar que el debat sobre la independència només servia per tapar els incompliments de la Generalitat envers Mataró

D’altra banda, el Sr. Xavier Caravaca (C’s) va desqualificar l’AMI titllant-la de “club colpista”.

En el torn de rèpliques, Juli Cuéllar (CUP) va recordar els noms dels últims  presidents del govern espanyol (Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano  Rajoy) i va dir que “ha arribat l’hora de dir prou: endarrera aquesta gent tan ufana i tan superba!”. Va argumentar que l’AMI és un instrument útil per recuperar la sobirania i desplegar un procés constituent des dels ajuntaments. Va defensar que la consulta ciutadana és la fórmula idònia per aconseguir un consens ampli i acceptat per tothom, i responent al PSC va dir-los “consultem a la ciutadania i respectem l’opinió majoritària”. Finalment, Cuéllar va emplaçar a totes les forces favorables al dret de decidir a fer pinya en l’aprofundiment democràtic i els va demanar que s’aïlli d’una vegada per totes l’espanyolisme a la seva condició residual.

L’aprovació de la consulta sobre l’adhesió a l’AMI va generar molta expectativa i va ser celebrada entre el públic assistent. Jordi Tarragó (ANC) i Laia Nonell (Òmnium Cultural) van intervenir al Ple per demanar l’adhesió a l’AMI i per reforçar la legitimitat democràtica de consultar la ciutadania al respecte.

El Ple de l'Ajuntament de Mataró ha acordat organitzar una consulta popular sobre l'adhesió de la ciutat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)