La CUP proposa l’adhesió de Mataró a l’AMI després de fer una consulta popular

La CUP proposa l’adhesió de Mataró a l’AMI després de fer una consulta popular

El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Mataró ha presentat una proposta de resolució, que serà debatuda i votada al Ple Municipal del 3 de setembre, on proposem que la ciutat de Mataró s’adhereixi a l’Associació de Municipis per la Independència després de fer una consulta popular a la ciutadania.

La moció és la següent:

El món local és, per la seva proximitat a la ciutadania, l’eina més potent de què disposem per a construir un país lliure i socialment just. Aquest anhel és compartit per gran part de la ciutadania catalana i Mataró no n’és una excepció. La consulta popular de 20J de 2010 i el procés participatiu del 9N de 2014, així com també els resultats electorals dels últims comicis, posen de manifest que a Mataró també comptem amb una majoria social sobiranista. Una majoria social que s’expressa des de la pluralitat, tant a les urnes com al carrer.

En l’actual conjuntura política i social l’adhesió de l’Ajuntament de Mataró a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) és un pas necessari per situar el nostre municipi al capdavant del procés de ruptura amb la Constitució Espanyola i a favor de la restitució de la sobirania, que són els requisits indispensables que faran possible l’obertura d’un procés constituent perquè el poble català pugui decidir-ho tot.

L’AMI és una eina més al servei del municipalisme compromès amb el nou cicle polític, amb la construcció d’un nou país. Tal com s’expressa en l’article 6 dels seus estatuts, l’objecte i les finalitats de l’AMI són:

- Esdevenir un ampli espai de debat on compartir idees, iniciatives (legals o cíviques), experiències, informació, eines de gestió i tot allò que pugui ésser útil per a dur al poble de Catalunya cap a la independència per tal d’assolir les plenes competències municipals.

- Fomentar i defensar els drets nacionals.

- Conscienciar a la ciutadania de la necessitat que Catalunya pugui exercir el seu dret a l’autodeterminació.

- Crear una xarxa de promoció exterior, principalment dins del marc de la Unió Europea.

- Promoure el finançament dels propis municipis.

- Buscar sinergies en d’altres àmbits com l’empresarial o el financer.

Els Estatuts de l’AMI emfasitzen la transversalitat i recullen de forma àmplia la pluralitat de sensibilitats del sobiranisme, alhora que plantegen aspectes determinants com el finançament dels ajuntaments i la resta d’administracions públiques catalanes.

Per tant, pensem que la vinculació de l’Ajuntament de Mataró a l’AMI és un factor progressiu.  

No obstant això, considerem que el nou país l’hem de fer entre tots i totes. Per tant, cal capgirar els actuals esquemes de la política institucional i afavorir nous mecanismes que impliquin a la ciutadania en les decisions del Ple Municipal. La qualitat democràtica del procés cap a la plena sobirania és la millor garantia d’un resultat satisfactori per a totes les parts implicades. En aquest sentit, pensem que cal que ens habituem a consultar de forma periòdica a la ciutadania. No podem acontentar-nos amb les declaracions formals. Necessitem articular espais deliberatius i vinculants, perquè les decisions rellevants, com ara l’adhesió a l’AMI, no esdevinguin un mer titular de premsa. Necessitem conèixer l’opinió de la ciutadania. I després, de forma conseqüent, els regidors i les regidores, haurem de validar el mandat popular expressat pels mataronins i les mataronines.

Assumim doncs, que la democràcia és un exercici quotidià i no només un acte puntual cada quatre anys. Donem la veu al poble i obeïm-lo!

Per tot plegat, des del Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) proposem al Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró l’aprovació dels ACORDS següents:

1. L’adhesió de l’Ajuntament de Mataró a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) si la ciutadania així ho ratifica mitjançant una consulta popular que s’haurà de convocar en un termini màxim de noranta dies.

2. L’Ajuntament de Mataró, un cop s’hagi celebrat la consulta, haurà de ratificar en una sessió plenària extraordinària la decisió d’adhesió a l’AMI.

3. L’Ajuntament de Mataró comunicarà aquests acords a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), al Consell Comarcal del Maresme i a la Generalitat de Catalunya.

Mataró, 27 d'agost de 2015

La CUP ha presentat una moció on proposem que la ciutat de Mataró s’adhereixi a l’Assemblea de Municipis per la Independència després de fer una consulta popular a la ciutadania.